«Vi skal løse replikasjonskrisen», sier Karsten Specht, hjerneforsker og leder av FMRI-gruppen ved Universitetet i Bergen. Han har nettopp fått millioner av Forskningsrådet til et prosjekt som skal bidra til en løsning på en av vitenskapens store utfordringer.
De siste ukene har vi brakt artikler som drøfter kvalitetskontrollen i vitenskapen, og det noen mener er en krise når det gjelder reproduserbarhet – at overraskende mange studier i ulike fagområder ikke lar seg bekrefte når andre forskere forsøker å gjenta dem. Nevrovitenskapen er et av fagområdene der det lenge har vært snakk om en slik «replikasjonskrise», særlig gjelder dette der man baserer seg på maskiner som måler hjerneaktivitet.
Specht er en av pionerene på dette i Norge, og har forsket på alt fra hvordan schizofreni arter seg i hjernen til hvordan den reagerer på musikk. Men det aller første han gjorde som nyutdannet forsker, var å skrive en doktoravhandling om reproduserbarhet i det som kalles funksjonell magnetresonanstomografi (FMRI)– den første av sitt slag. Nå vender han tilbake til temaet.