Annonse
00:00 - 29. juni 2018

Han skal helbrede hjerneforskningen

Sex-hormoner og stress plager hjerneforskerne, og gjør dem usikre på seg selv. Men løsningen på denne «krisen» i nevrovitenskapen kan finnes hos en forsker ved Universitet i Bergen.

Fikseren: Kanskje viser mye av hjerneforskningen egentlig noe annet enn det forskerne har konkludert med. Men professor Karsten Specht i Bergen mener han kan levere løsningen på «krisen» i faget, og har nå fått millioner fra Forskningsrådet for å legge grunnlaget for det han selv tror kan bli et paradigmeskifte. 
Annonse

«Vi skal løse replikasjonskrisen», sier Karsten Specht, hjerneforsker og leder av FMRI-gruppen ved Universitetet i Bergen. Han har nettopp fått millioner av Forskningsrådet til et prosjekt som skal bidra til en løsning på en av vitenskapens store utfordringer.

De siste ukene har vi brakt artikler som drøfter kvalitetskontrollen i vitenskapen, og det noen mener er en krise når det gjelder reproduserbarhet – at overraskende mange studier i ulike fagområder ikke lar seg bekrefte når andre forskere forsøker å gjenta dem. Nevrovitenskapen er et av fagområdene der det lenge har vært snakk om en slik «replikasjonskrise», særlig gjelder dette der man baserer seg på maskiner som måler hjerneaktivitet.

Specht er en av pionerene på dette i Norge, og har forsket på alt fra hvordan schizofreni arter seg i hjernen til hvordan den reagerer på musikk. Men det aller første han gjorde som nyutdannet forsker, var å skrive en doktoravhandling om reproduserbarhet i det som kalles funksjonell magnetresonanstomografi (FMRI)– den første av sitt slag. Nå vender han tilbake til temaet.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse