Annonse
12:09 - 19. juni 2018

Forskere mangler opplæring

En av tre norske forskere oppgir at de aldri har fått opplæring i forskningsetiske retningslinjer.

Forskere ved Radiumhospitalet i Oslo kan gjøre det på den humoristiske måten. Men bare halvparten av norske forskere har «noe» kjennskap til forskningsetiske retningslinjer for sitt fagfelt. Arkivfoto: Ellen Lande Gossner
Annonse

Nesten halvparten av norske forskere sier at de bare har «noe» kjennskap til forskningsetiske retningslinjer for sitt fagfelt. Det kommer frem i den største kartleggingen av norske forskeres holdninger til forskningsetikk på 20 år, som ble presentert på Universitetet i Oslo i dag.

– Det er litt som å sende folk ut i trafikken uten at de kan trafikkreglene. Det er ikke akkurat betryggende, sier professor Matthias Kaiser, som har jobbet med kartleggingen.

I januar ble undersøkelsen sendt ut på e-post til 31206 forskere ved norske universiteter, høyskoler og forskningsinstitutter. Holdningen til plagiat, forfalskning og andre «diskutable eller uakseptable» praksiser var blant det forskerne ble spurt om.

Annonse