Annonse
12:09 - 19. juni 2018

Forskere mangler opplæring

En av tre norske forskere oppgir at de aldri har fått opplæring i forskningsetiske retningslinjer.

Forskere ved Radiumhospitalet i Oslo kan gjøre det på den humoristiske måten. Men bare halvparten av norske forskere har «noe» kjennskap til forskningsetiske retningslinjer for sitt fagfelt. Arkivfoto: Ellen Lande Gossner
Annonse

Nesten halvparten av norske forskere sier at de bare har «noe» kjennskap til forskningsetiske retningslinjer for sitt fagfelt. Det kommer frem i den største kartleggingen av norske forskeres holdninger til forskningsetikk på 20 år, som ble presentert på Universitetet i Oslo i dag.

– Det er litt som å sende folk ut i trafikken uten at de kan trafikkreglene. Det er ikke akkurat betryggende, sier professor Matthias Kaiser, som har jobbet med kartleggingen.

I januar ble undersøkelsen sendt ut på e-post til 31206 forskere ved norske universiteter, høyskoler og forskningsinstitutter. Holdningen til plagiat, forfalskning og andre «diskutable eller uakseptable» praksiser var blant det forskerne ble spurt om.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse