Annonse
14:43 - 21. juni 2018

Forakter de lokale myndighetene

Militsen som styrer området Norge hadde ansvaret for i Afghanistan, får sterk kritikk fra menneskerettighetsgrupper. Episode 3 i Anders Hammers dokumentarserie Arven etter Norge. 

Hamidullah
Annonse

Dokumentarfilmskaper Anders Hammer bodde i Afghanistan i seks år, og har vært i den «norske provinsen» Faryab hvert år siden 2006. Nå har han dokumentert arven etter den norske krigføringen og det største statsbyggingsprosjektet Norge har deltatt i utenlands noensinne. Serien med kortdokumentarer vises her på morgenbladet.no de neste ukene.

Gjennom syv år brukte Norge én milliard kroner på bistand og 3000 soldater på å forsøke å skape fred og utvikling i den avsidesliggende provinsen Faryab i Afghanistan. Nå er provinsen en av Afghanistans farligste, og Taliban kontrollerer store deler av landsbygda.

I denne episoden fortsetter Hammer å undersøke hvordan krigsherren Nizamuddin Qaisari opererer. Han er blitt den viktigste militære kraften etter at Norge trakk seg ut. I første episode fortalte han blant annet om hvordan han dreper fiender og surrer dem fast til bilpanseret til skrekk og advarsel. Qaisari er utpekt av den afghanske visepresidenten Abdul Rashid Dostum, som Hammer også skrev om i Morgenbladet tilbake i 2014

I andre episode besøkte Hammer fengselet i provinshovedstaden Maimana, som var et norsk prestisjeprosjekt. Her sitter nå kvinner og barn innesperret. Kvinnene har flyktet fra voldelige ektemenn, og dømmes for det. 

 

Vil du ha varsel når neste film dukker opp? Legg inn din e-postadresse her:

For å sende disse e-postene, lagres din e-postadresse hos vår underleverandør Mailchimp. Du kan når som helst melde deg av listen ved hjelp av lenker i e-postene. Vi verner om dine opplysninger. E-postadressen du oppgir her vil kun bli brukt til å sende oppdateringer om videoserien, og listen vil bli slettet når alle filmene i serien er publisert.

NB: Filmserien er kun tilgjengelig for norske ip-adresser.

Se alle episoder i serien her. Oppdateres fortløpende.

Les også:

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Akkurat nå er det opptil 50 prosent rabatt. Bli abonnent
Annonse