Annonse
00:00 - 22. juni 2018

Fjällhöga sprik

Annonse

Sverige går til valg om to og en halv måned. Blant alt det andre som står på spill er meningsmålingenes troverdighet. I løpet av uken som har gått har Sverigedemokraterna blitt målt til 18 prosent hos Sifo og 28 prosent hos Yougov. Begge resultatene er selvsagt gode for SD, som fikk 13 prosent av stemmene ved sist valg. Men disse to målingene representerer ytterpunktene av metode: Sifos måling er «gullstandarden» med manuelle telefonintervjuer fra et tilfeldig utvalg av befolkningen. Yougov er et selvrekruttert internettpanel. Rått parti, kan man tro – men i valget i 2014 var det Yougov som var nærmest å forutse SDs fremgang. For deltagere i Morgenbladets spåkule, der et av spørsmålene var om SD blir større enn Moderaterna, er det ekstra spennende. SD er 11 prosentpoeng foran hos Yougov, men 2 bak hos Sifo.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Bli abonnent
Annonse