08:30 - 12. juni 2018

En mumie og et kokablad

Dopingdømt og utestengt fra fotball-VM, ble reddet av 500 år gammel jente.

Perus Paolo Guerrero fikk utsatt soningen av dopingstraffen og får delta i fotball-VM i Russland. Her i kamp for det brasilianske topplaget Flamengo. Foto: Buda Mendes/Getty Images Buda Mendes/Getty Images

Ballbesettelse

Betraktninger i anledning verdensmesterskapet i fotball, som åpner i Russland 14. juni. 

Nye tekster kommer, både i papir- og nettutgaven, gjennom mesterskapet.

Forrige spalte: Glem Nederland – russene fant opp totalfotballen.

Da de peruanske spillerne gikk av banen i november 2017, etter å ha slått New Zealand og kvalifisert seg for VM, bar de trøya til lagets store stjerne – nummer ni, Paolo Guerrero – mellom seg. Spissen var utestengt for doping, og saken skulle trekke i langdrag.

I desember falt dommen. Han ble utestengt i tolv måneder, og ville miste VM. Etter en anke ble straffen halvert til seks, og han var VM-klar. Etter nok en anke ble straffen hevet til fjorten måneder – nok en gang var spissen ute.

Kreativ bevisjakt. Guerrero spiller til daglig i brasilianske Flamengo, og han ble dømt fordi det var spor av bensoylekgonin i blodet hans. Dette stoffet kan man få i seg ved å innta dopinglistede kokain, men også ved å drikke en type te som er meget utbredt i Sør-Amerika. Det var dette Guerrero hevdet å ha gjort. Han fikk støtte i fotballverdenen, blant annet signerte landslagskapteinene på Danmark, Frankrike og Australia – Perus motstandere i gruppespillet i VM – et brev til Fifa, der de ba om at Guerrero skulle få spille. Guerrero oppsøkte selv Fifa-president Gianni Infantino, og i starten av mai var han tilbake i Flamengo-drakten. Så, endelig, slo en sivil domstol i Sveits fast at soningen skulle vente til etter VM.

Spillerens advokater i hjemlandet kunne slappe av – og de fortjener ros for kreativitet i jakten på beviser for Guerreros uskyld. Et av leddene i forsvaret var nemlig mumien La Donacella (Tjenestejenta). Hun ble funnet på Lluillaillaco-vulkanen i 1999, på 6700 meters høyde, sammen med to andre barn. Vulkanen ligger på grensen mellom Chile og Argentina, like sør for grensene mot Peru og Bolivia.

Sniffet neppe. Da forskerne begynte å se nærmere på La Donacella, testet hun i likhet med Paolo Guerrero positivt for bensoylekgonin. Og hun sniffet helt sikkert ikke kokain, for dette stoffet ble funnet opp først på 1800-tallet.

De tre Lluillaillaco-barna, i alderen 6–15 år, var alle av inkafolket. De ble funnet i isen, og kroppene deres var i god stand. Hår og klær var intakt, og Tjenestejenta så ut som om hun nettopp hadde sovnet. Gjennom analyser av håret hennes, i kombinasjon med arkeologi- og kulturstudier, har forskere fra blant annet Bradford Universitet i England klart å rekonstruere barnas liv.

De tre små ble ofret til gudene. Slike ofringer skjedde i forbindelse med naturkatastrofer, eller når konger og ledere døde. Da måtte de kosmiske kreftene tilfredsstilles, og det skjedde ved at inkaene fraktet små barn opp i isen, og tok livet av dem eller etterlot dem for å dø.

Forskerne fant ut at kostholdet til de tre barna endret seg drastisk året før de døde.

Forskerne fant ut at kostholdet til de tre barna endret seg drastisk året før de døde. Fra å kun spise poteter fikk de et variert kosthold, som inkluderte alkoholholdige drikker. Dette tyder på at de i forkant av ofringen fikk en spesiell status som «utvalgte».

Det var også tydelig at barna hadde tygget eller drukket næring basert på kokablader, kanskje for å motvirke sultfølelse, utmattelse, høydesyke eller smerte. Faktisk satt restene av et kokablad fortsatt fast mellom tennene på Tjenestejenta.

Tekopp hos bestemor. Selvfølgelig tok Guerreros advokater tak i dette: Siden det fortsatt fantes spor av bensoylekgonin i La Donacellas kropp, 500 år etter hun døde, er det umulig å bevise at den mikroskopiske stoffmengden Guerrero ble tatt for, hadde prestasjonsfremmende effekt. Den kan like gjerne stamme fra en tekopp han drakk hos bestemoren som 15-åring.

Det skal sies at dette ikke var det eneste punktet i forsvarenes argumentasjon. Men det er helt klart det mest interessante, og ingen bør bli overrasket om La Donacella i en eller annen form dukker opp blant den peruanske fansen når de møter Danmark til sin første VM-kamp lørdag 16. juni i Mordovia.

Kilder: New Yorker, Veja, torcedores.com

Peru møter Danmark 16. juni, klokken 18:00 på Mordovia Arena.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Les Morgenbladet digitalt i 10 uker for 10 kr. Bli abonnent
Annonse