Da de peruanske spillerne gikk av banen i november 2017, etter å ha slått New Zealand og kvalifisert seg for VM, bar de trøya til lagets store stjerne – nummer ni, Paolo Guerrero – mellom seg. Spissen var utestengt for doping, og saken skulle trekke i langdrag.
I desember falt dommen. Han ble utestengt i tolv måneder, og ville miste VM. Etter en anke ble straffen halvert til seks, og han var VM-klar. Etter nok en anke ble straffen hevet til fjorten måneder – nok en gang var spissen ute.
Kreativ bevisjakt. Guerrero spiller til daglig i brasilianske Flamengo, og han ble dømt fordi det var spor av bensoylekgonin i blodet hans. Dette stoffet kan man få i seg ved å innta dopinglistede kokain, men også ved å drikke en type te som er meget utbredt i Sør-Amerika. Det var dette Guerrero hevdet å ha gjort. Han fikk støtte i fotballverdenen, blant annet signerte landslagskapteinene på Danmark, Frankrike og Australia – Perus motstandere i gruppespillet i VM – et brev til Fifa, der de ba om at Guerrero skulle få spille. Guerrero oppsøkte selv Fifa-president Gianni Infantino, og i starten av mai var han tilbake i Flamengo-drakten. Så, endelig, slo en sivil domstol i Sveits fast at soningen skulle vente til etter VM.
Spillerens advokater i hjemlandet kunne slappe av – og de fortjener ros for kreativitet i jakten på beviser for Guerreros uskyld. Et av leddene i forsvaret var nemlig mumien La Donacella (Tjenestejenta). Hun ble funnet på Lluillaillaco-vulkanen i 1999, på 6700 meters høyde, sammen med to andre barn. Vulkanen ligger på grensen mellom Chile og Argentina, like sør for grensene mot Peru og Bolivia.
Sniffet neppe. Da forskerne begynte å se nærmere på La Donacella, testet hun i likhet med Paolo Guerrero positivt for bensoylekgonin. Og hun sniffet helt sikkert ikke kokain, for dette stoffet ble funnet opp først på 1800-tallet.
De tre Lluillaillaco-barna, i alderen 6–15 år, var alle av inkafolket. De ble funnet i isen, og kroppene deres var i god stand. Hår og klær var intakt, og Tjenestejenta så ut som om hun nettopp hadde sovnet. Gjennom analyser av håret hennes, i kombinasjon med arkeologi- og kulturstudier, har forskere fra blant annet Bradford Universitet i England klart å rekonstruere barnas liv.
De tre små ble ofret til gudene. Slike ofringer skjedde i forbindelse med naturkatastrofer, eller når konger og ledere døde. Da måtte de kosmiske kreftene tilfredsstilles, og det skjedde ved at inkaene fraktet små barn opp i isen, og tok livet av dem eller etterlot dem for å dø.
Forskerne fant ut at kostholdet til de tre barna endret seg drastisk året før de døde. Fra å kun spise poteter fikk de et variert kosthold, som inkluderte alkoholholdige drikker. Dette tyder på at de i forkant av ofringen fikk en spesiell status som «utvalgte».
Det var også tydelig at barna hadde tygget eller drukket næring basert på kokablader, kanskje for å motvirke sultfølelse, utmattelse, høydesyke eller smerte. Faktisk satt restene av et kokablad fortsatt fast mellom tennene på Tjenestejenta.
Tekopp hos bestemor. Selvfølgelig tok Guerreros advokater tak i dette: Siden det fortsatt fantes spor av bensoylekgonin i La Donacellas kropp, 500 år etter hun døde, er det umulig å bevise at den mikroskopiske stoffmengden Guerrero ble tatt for, hadde prestasjonsfremmende effekt. Den kan like gjerne stamme fra en tekopp han drakk hos bestemoren som 15-åring.
Det skal sies at dette ikke var det eneste punktet i forsvarenes argumentasjon. Men det er helt klart det mest interessante, og ingen bør bli overrasket om La Donacella i en eller annen form dukker opp blant den peruanske fansen når de møter Danmark til sin første VM-kamp lørdag 16. juni i Mordovia.
Kilder: New Yorker, Veja, torcedores.com
Peru møter Danmark 16. juni, klokken 18:00 på Mordovia Arena.