Annonse
08:28 - 22. juni 2018

Deus ex machina

Så kom de igjen. De falske påstandene om at Ronaldo er et treningsprodukt, mens Messi er et naturlig geni.

Født sånn og blitt sånn? Lionel Messi og Christiano Ronaldo fremstilles gjerne som motpoler. Fotoillustrasjon: Morgenbladet. Kildefoto: Lars Baron / Getty Images
Annonse

Det er fast rutine. Hver gang det er VM, og hver gang Gullballen deles ut, får vi en ny runde der verdens to beste spillere de siste årene stilles opp som motpoler.

Portugisiske Cristiano Ronaldo hadde egentlig bare et middels stort talent. Men en gang, for en ti års tid siden, bestemte han seg for å bli best. Siden har han stort sett bare terpet, spist proteiner og sovet – han er en maskin, en eneste stor innøvd overstegsfinte, som i tillegg har pumpet musklene så store at han vinner enhver duell hvis han bare prøver. Et «rent treningsprodukt,» som VGs Trond Johannessen skrev etter kampen mot Marokko onsdag.

Med argentinske Lionel Messi er det omvendt. Han er et naturbarn, et geni som ramlet inn på fotballarenaen der han på løpende bånd utfører mirakler på instinkt. Jo vanskeligere situasjon, jo bedre. Messi er treenigheten inkarnert, han kan diktere alt som skjer på banen, han kan bryte ut av de vanskeligste fangenskap og puster liv i døde medspillere. Alt med lukkede øyne og uten å løfte en finger.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse