00:00 - 15. juni 2018

Det har vært en temmelig dårlig uke for Emmanuel Macron, skriver Simen Ekern.

Det har vært en temmelig dårlig uke for Emmanuel Macron, skriver Simen Ekern.

Hvis det katastrofale G7-møtet i Canada i forrige uke skal oppsummeres med et fotografi, blir det nok bildet av Angela Merkel som ser ut til å irettesette en sta Donald Trump, med andre toppolitikere som bekymrede tilskuere. Om alt går som pessimistene spår, blir bildet stående som symbol på møtet der Donald Trump både klippet over de transatlantiske båndene mellom USA og Europa – og tok livet av ideen om alt multilateralt, avtalebasert samarbeid i verden. På fotografiet kan det se ut som Angela Merkel har gitt opp, at hun har fått en endelig bekreftelse på det hun formulerte i usedvanlig dramatiske ordelag allerede i fjor, etter en annen Trump-initiert skuffelse: «Vi europeere må ta skjebnen i våre egne hender», sa hun den gangen. «Nokså deprimerende», var kommentaren etter at Trump trakk underskriften sin fra møtekonklusjonen nå i forrige uke. Det høres skummelt ut, men én mann har fortsatt håp om at det også kan ligge muligheter her: Frankrikes president Emmanuel Macron.

Helt konkret har Macron ved flere anledninger brukt sine egne hender til å vise Donald Trump at han er en fyr å regne med, som kjent: Den besynderlige styrkeprøven mellom Macron og Trump startet første gang de møttes, da Macron klemte til så godt han kunne under håndhilsingen. «Det var ikke tilfeldig», har Macron forklart senere. «Det er slik man får respekt». Med tanke på den gode tonen de to har hatt ved et par anledninger i etterkant, kunne man kanskje tenke seg at tiden var inne for et vanlig håndtrykk, eventuelt etterfulgt av et kameratslig klapp på skulderen nå på toppmøtet i Canada. Men nei: Emmanuel Macron klemte til igjen, hardt nok til at Trumps rødmussede høyrehånd hadde et tydelig hvitt merke (antageligvis hjulpet av litt dårlig blodomløp, men likevel) etter seansen. Det var som et håndfast uttrykk for hva Macron hadde uttalt før møtet startet, da han forklarte at han ikke var redd for å lage en avtale med de seks resterende landene, hvis Trump valgte å isolere seg fra G7-samarbeidet. «For disse seks representerer verdier, et stort økonomisk marked, og mer enn noe annet representerer de en virkelig internasjonal kraft i dag», sa Macron. Han synes nok ikke det er noe godt alternativ, men han skal ha for optimismen.

I den svært interessante boken Révolution Française – Emmanuel Macron and the quest to reinvent a nation som kom ut denne uken, beskriver forfatteren Sophie Pedder Macrons presidentskap som grunnleggende anti-Trumpsk i sin essens. Pedder, som er Frankrike-korrespondent for ukemagasinet Economist, balanserer fint mellom beundring og skepsis når hun viser frem den storslåtte oppgaven Emmanuel Macron har gitt seg selv: Han vil gjenopplive den europeiske ideen. Forsvare multilateralt samarbeid. Utfordre den nye nasjonalismen. Bevare det åpne, økonomiske samarbeidet i verden, samtidig som han finner nye måter å gi folk trygghet på. Klarer han ikke det, står hele den liberale verdensorden i fare, mener Macron. Det er store oppgaver for én mann å bære på sine skuldre, for å si det helt forsiktig, men vi snakker tross alt om en mann som opererer med begreper som «demokratisk heroisme». Folk trenger håp, mener Macron, og målet må være å finne en måte å snakke om politikk på som har samme gjennomslagskraft som populismen, men som «trekker på positive følelser og inkluderende identiteter», som Pedder skriver.

Annonse