00:00 - 15. juni 2018

– Denne presidenten har sagt at USAs ord ikke betyr noe

Demokratiet svekkes mens Kinas makt vokser. Og USAs president gjør alt enda verre, ifølge Obamas FN-ambassadør Samantha Power.

Bergen-besøk: Tidligere FN-ambassadør Samantha Power var med sin mann Cass Sunstein til Bergen da han mottok Holbergprisen 6. juni. Der fastslo hun at demokratiet er i fritt fall i verden, og at autoritære regimer har gode tider, godt hjulpet av USAs nåværende president.

– Selvfølgelig! utbryter Samantha Power, hun vipper på stolen og plukker opp en lakris-twist fra fruktfatet på bordet foran seg. Spørsmålet var om president Donald Trumps tilbaketrekning fra atomavtalen med Iran gjør USA mindre troverdig som partner i en avtale med Nord-Korea. Eks-diplomaten er ikke i tvil: Nord-Koreas leder Kim Jong-un kalkulerer med at Trump ikke er til å stole på, og han har ingen planer om å gi slipp på sine atomvåpen.

Power peker på at amerikanske presidenter alltid har respektert internasjonale avtaler inngått av en forgjenger.

– Selv om de ikke likte avtalen, forsto de at vi har interesse av at USAs ord blir sett på som hellig. Men denne presidenten har sagt at USAs ord ikke betyr noe, sier Power.

Annonse