00:00 - 15. juni 2018

Den problematiske landslagsdrakten

Interessen for fotball-VM er lavere enn vanlig i Brasil. Det skyldes blant annet høyresidens bruk av landslagsdrakten i de siste årenes politiske krig.

Marionetter: Sambaskolen Paraiso do Tuiuti hadde på seg brasilianske landslagsdrakter, og hang som marionetter under årets karneval i Rio de Janeiro. Foto: Mauro Pimentel/AFP/NTB scanpix

Brasils landslagsdrakt er over hele verden et symbol på fotballglede og kunstnerisk sportsutøvelse, men i hjemlandet er det mange som nå anser den gule og blå drakten som problematisk. Grunn: Den politiske høyresidens bruk av drakten i kampen mot Arbeiderpartiets ekspresidenter Dilma Rousseff og Luiz Inácio «Lula» da Silva i de seneste årenes demonstrasjoner.

Problematikken ble illustrert av sambaskolen Paraíso do Tuiuti under årets karneval. Under opptoget hadde danserne kledd seg ut som demonstranter, ikledd den brasilianske landslagsdrakten, og med tau bundet rundt håndleddene. Tauene gikk rett oppover, der de var bundet til gigantiske hender – demonstrantene fremsto som marionetter, og de ropte slagord mot Dilma og Lula.

Også i det virkelige liv har demonstranter ikledd landslagsdrakten samlet seg i gatene og krevd Dilmas avgang og fengselsstraff for Lula. Disse protestene ble arrangert av organisasjoner på den politiske høyresiden, med hjelp fra liberalistiske nettverk i USA. Denne bevegelsen brukte landslagsdrakten for alt hva den var verdt. Bilder av de gulgrønne menneskehavene gikk verden over og forsøkte å skape et inntrykk av at «hele Brasil» jublet da Dilma Rousseff ble avsatt og Lula puttet i fengsel – noe som selvsagt ikke var tilfelle.

Annonse