00:00 - 08. juni 2018

Asken fra ilden

Året er preget av omfattende vulkansk aktivitet, men så langt bare én stor katastrofe.

Slumrende fare: Fuego har hatt utbrudd mer eller mindre kontinuerlig siden januar 2002. Utbruddet forrige søndag var kraftigere enn på lenge, og sendte av gårde store mengder glohet aske. Det er nettopp slike utbrudd som har vist seg å være mest dødelige. Foto: Johan Ordonez/AFP/NTB scanpix

Vulkanen Fuego i Guatemala eksploderte forrige søndag. Myndighetene i landet rapporterte tidligere i uken om 75 døde og minst 192 savnede. På Hawaii strømmer seig og rødglødende lava ut av en lang sprekkesone, vi har sett hus og biler som slukes av smeltemassene. I tillegg har en rekke andre vulkaner på ulike steder i verden utbrudd akkurat nå. Fuego skiller seg fra de andre vulkanutbruddene ved å være dødelig, og det store spørsmålet blir dermed hvorfor det er slik. En studie utgitt i Journal of Applied Volcanology i fjor høst har noen av svarene – og byr på et par overraskelser.

Sarah K. Brown og medarbeidere fra Universitetet i Bristol har samlet data fra vulkanutbrudd helt tilbake til år 1500 – og oppdatert eksisterende databaser. Det viktigste nye er at forskergruppen har funnet mer informasjon om ofrene og hvor langt unna vulkanene de omkom. Men før vi ser på de nye resultatene kan det være nyttig å oppsummere hva vi allerede vet.

Det er registrert 1508 aktive vulkaner verden over, og hele 800 millioner mennesker lever innenfor en radius av hundre kilometer fra en aktiv vulkan. Definisjonen på «aktiv» er at vulkanen har hatt utbrudd en eller annen gang i løpet av de siste 10 000 årene. En slik definisjon understreker at vulkaner som har vært sovende i lang tid, og kanskje regnes for døde av folk i nærområdene, ikke bør avskrives. Den nye databasen viser at mer enn 278 000 mennesker har omkommet grunnet utbrudd fra 194 forskjellige vulkaner i 38 land. Hele 83 prosent av alle dødsfallene fant sted innenfor en radius på 20 kilometer fra vulkanene. De verste katastrofene fant sted i 1883 (Krakatau, Indonesia), 1902 (Montagne Pelée, Martinique) og i 1985 (Nevado del Ruiz, Colombia).

Annonse