Annonse
00:00 - 01. juni 2018

Alle dagene etterpå

Det er 14 år siden terrorangrepet i Beslan. Hvor lang tid tar det å lege sårene?

Samhold: Georgij Dzgojev (14) var bare syv måneder gammel da skolene i Beslan åpnet dørene etter sommerferien den 1. september 2004. Moren ble hjemme for å passe ham, mens søstrene Fatima, da ti år, og Zalina, da åtte, bega seg avgårde for å feire første årets første skoledag. Bare Fatima kom hjem igjen, hardt skadd. I dag er hun 24, men vil alltid mentalt være et barn, helt avhengig av pleie fra lillebroren og foreldrene.
Annonse

Gravlunden i Beslan må være Russlands mest velholdte. Marmorgravene skinner i det gylne ettermiddagslyset, rad på rad. Igjen blir jeg slått av hvor mange det er. Hele familier ligger side ved side. Gorod angelov står det med kyrilliske bokstaver over porten som leder inn til de døde. «Englebyen».

Bortsett fra en vaktmester som rusler rundt og feier løv, er gravlunden tom. På en av gravene er det festet fargerike ballonger; rosa, grønne, blå. De flagrer lekent i kveldsbrisen. «Irina Berezova» står det inngravert på steinen. En skolejente med kort, krøllete hår smiler mot oss fra bildet på steinen. Dagen i forveien skulle hun ha fylt 23 år.

Irina ble bare ni år gammel. Som alle de andre i Englebyen ble hun drept den 3. september 2004.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse