Annonse
00:00 - 29. juni 2018

Abort er ikke progressivt i seg selv, skriver Marit K. Slotnæs.

Abort er ikke progressivt i seg selv, skriver Marit K. Slotnæs.

Annonse

Hva skal vi mene om abort? Hva mener du? Det var en av storfamiliens tenåringer som spurte, i det vi var i ferd med å rydde sammen grill og utemøbler en av de hete søndagene i mai. Hun, avgangselev på videregående, årets russ, skulle levere en oppgave rett etterpå, om abort, antagelig som en del av 40-års jubileet for loven. Spørsmålet var selvsagt for stort til å svare på der og da, stappmett, solbrent og småbrisen etter middagen. Men hvordan snakke med de unge om abort? Hvordan snakkes det om abort, nå for tiden?

Da Morgenbladet for ti år siden innledet sommerferien med forsiden «Tabu: Abort», vakte det et aldri så lite ramaskrik, i alle fall internt i redaksjonen og blant avisens kjernelesere. Hva mente vi, en liberal og livssynsnøytral avis med å problematisere abort? En muligens paradoksal konsekvens av kvinnekampens seier i abortsaken, var at den offentlige debatten ble lagt død. Etter at loven ble vedtatt på 70-tallet, var det ikke mer å snakke om. Slagordet om at «det private er politisk» gjaldt ikke lenger for abort, som ble parkert som en privatsak – opp til den enkelte kvinnen alene. Det var denne tilbakeholdenheten vi ville bryte med forsiden og brevvekslingen mellom Marianne Mjaaland og Willy Pedersen sommeren 2008.

Det var Mjaaland, feministen og abortlegen, som hadde endret holdning til abort. Hennes oppfordring dreide seg om å gjøre det lettere å gjennomføre uplanlagte svangerskap, å si ja til livet som det kommer. Willy Pedersen, sosiologen, var den som minnet om den sosiale nøden forut for loven. Hva mente de om abort? Hva mener jeg? Det korte svaret, standpunktet som i ti år er blitt hevdet i denne avisen, er «mot abort, for abortloven». Det innebærer for min egen del at jeg oppfatter abort som en av livets ubehagelige realiteter, et nødvendig onde – samtidig som jeg ikke tror det finnes noe alternativ til selvbestemmelse. Loven om selvbestemt abort var og er et fremskritt.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Aktuelt