00:00 - 25. mai 2018

Spist er spist

Skal du spise brød til middag, eller gelé for hver femte kilometer?

Spis gjerne kylling og fisk mellom festmåltidene! Foto: Chaloner Woods/Getty Images

Genene styrer hva du bør spise. Spis mer geit. Spis mer når du er sulten. Spis mer av det som ikke er pakket inn i plast. Spis mer grønnsaker, salat, belgfrukter og frukt, samt grove kornprodukter. Spis deg glad. Spis mer enmagede dyr. Ikke spis mer enn to frukt om dagen. Spis mer omega-3-fettsyrer, fiber fra grønnsaker, magnesium, kalsium, B6-vitamin og E-vitamin. Spis mer fisk av alle slag, men gjerne fet fisk. Ikke spis mer enn maks to om dagen.

Spis gjerne kylling og fisk mellom festmåltidene! Spis en til frokost, før og etter trening eller på tur i skogen. Spis brød til middag med god samvittighet!

Dropp biffen til middag. Spis liv! Spis mer grønnsaker både til middag, brødmåltider, i salater og når sulten ganger mellom måltidene. Nøtter og frukt kan du med fordel spise mer av. Spis mer proteiner. Spis mer salt og fett! Spis mer biff! Spis mer grovt. Spis mer av laks, sild, sardiner og makrell samt valnøtter og linfrøolje.

Du bør spise mat som bestemoren din ville kjent igjen. Du bør spise en gelé eller drikke halvannet beger med energidrikk for hver femte kilometer. Du bør spise mer mat før lunsj enn etter lunsj. Tarmen vår trenger mat laget med levende bakterier. Du bør spise 5–8 porsjoner om du vil bli skikkelig mett. Du bør spise mindre natrium. Du bør spise i god tid før trening, ellers vil maten bli liggende mer eller mindre ufordøyd i magen og være plagsom under trening.

Det er ikke alltid slik at den bikinien du tror er slankende, faktisk er det. Rent kjøtt er slankende. Mange pauser er slankende. Krevende hjernetrim er slankende. Striper er slankende. Hverken grillet gris eller rent kjøtt er slankende. Høyproteindietter er ikke nødvendigvis slankende. Bananer er slankende. Sjokolade er slankende. Her ser du fem enkle grønnsakstilbehør som får råvarene til å smake så bra at du glemmer at det er slankende. Svart er slankende. Hun tror ikke glutenkutt i seg selv er slankende. Noen hevder at chili er slankende, smiler Elisabeth.

Så da bør alt være klinkende klart. God middag!

Alle setningene er klippet fra det siste årets (tarm-)flora av aviser og ukeblader.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Les Morgenbladet digitalt i 10 uker for 10 kr. Bli abonnent
Annonse