00:00 - 04. mai 2018

Macron gjør alle europeere en tjeneste ved å pleie et nært forhold til Trump, skriver Tove Gravdal.

Europa er tjent med at Macron pleier vennskapet med Trump, skriver Tove Gravdal.

Mandag er det ett år siden Emmanuel Macron ble valgt til Frankrikes president. Med stor selvtillit og integritet fyller han rollen som statsleder på en måte ingen har gjort siden Charles de Gaulle på 1960-tallet. Han har gjort Frankrike til en aktør å regne med på den internasjonale arenaen. På hjemmebane har han gjennomført en lang rekke reformer. Økonomien vokser, arbeidsledigheten synker og fagforeningene sliter med å mobilisere til demonstrasjoner mot presidenten.

Hva er det med denne 40-åringen, som elsker litteratur, filosofi og sin 24 år eldre kone – og som er overbevist om at han kan gjøre en forskjell, i verden og i Frankrike? Vi kan lære noe av å se nærmere på hans bemerkelsesverdig tette forhold til verdens mektigste mann, hans rake motsetning i form og innhold.

President Donald Trump valgte seg Macron da han i forrige uke inviterte til sitt første statsbesøk i Washington. All kroppskontakten mellom de to under besøket grenset til seksuell trakassering fra den 31 år eldre Trump, mente en kommentator i Paris-avisen Libération. Foran kameraene i Det hvite hus børstet Trump bort det han mente var flass fra Macrons jakke, for «å gjøre ham perfekt». «Han er perfekt», tilføyde Trump umiddelbart. Macron reagerte med å le.

Annonse