Annonse
00:00 - 18. mai 2018

Klimakamp i rettssaler verden over

Franske jurister lanserer snart det første klimasøksmålet mot Frankrike. For dem vil det være en seier bare å få lov til å gå til sak.

Hopp for klima: I Frankrike vil juristene anklage staten for «mislighold», et synonym for kontraktsbrudd. Spørsmålet er hvilken kontrakt staten har brutt. Foto: Pascal Le Segretain/Getty Images)
Annonse

I april fikk Greenpeace og Natur & Ungdom beskjeden: De må vente i halvannet år før ankesaken i klimasøksmålet mot Den norske stat vil bli behandlet i Borgarting lagmannsrett. I mellomtiden kan klimajussen ta syvmilssteg internasjonalt. I stadig flere land tar borgerne sine myndigheter til retten for klimapolitikk.

Til sommeren lanseres Frankrikes første klimasøksmål, der en gruppe jurister ber om å få ta den franske staten til retten for manglende tiltak mot klimaendringer.

– Vi skal vise at den franske staten ikke har gjort nok for å beskytte sine innbyggere, sier Marie Toussaint, som leder organisasjonen bak saken, Notre affaire à tous (Det gjelder oss alle).

Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Aktuelt