Annonse
15:03 - 09. mai 2018

Julekake og hjemmebakst

Illustrasjon: Stine Kaasa
Annonse

Hør uttalen av «sjikkelakke» på et knippe forskjellige dialekter:

 

Kjære Fonetiker

I kantinen forleden dag diskuterte vi stavemåten av russens underlige heiarop, som vi har sett skrevet både «chickelacke», «shikkelakke», «skikkelakke» og «sjikkelakke». Hvordan mener Fonetikeren at ordet bør uttales? Og hvordan bør det staves for at man lettest mulig skal kunne uttale det på denne måten? Vi kommer fra Østlandet og Sørlandet.

Vennlig hilsen Russ 2002


 

Fonetikeren svarer: 1) ustemt, postalveolar frikativ, 2) urundet, mellom fremre og sentral, mellom trang og trang-midtre vokal (kort), 3) ustemt, uaspirert palatal/postpalatal/prevelar plosiv (kort), 4) urundet, sentral, midtre vokal (kort), 5) stemt retrofleks lateral approksimant, 6) urundet, sentral, åpen vokal (kort), 7) ustemt, uaspirert velar plosiv (kort), urundet, sentral, midtre vokal (kort). Tonem 2.

Følgelig bør ordet staves «sjikkelakke». Da skal både østnorsk og sørlandsk uttale være ivaretatt.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Bli abonnent
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.