Annonse
00:00 - 25. mai 2018

Grønn koordinasjon

Det haster med å finne vinn-vinn-løsninger for klima og biologisk mangfold.

To for én: Det holder ikke med rene «klimaløsninger» eller «naturløsninger», skriver Bjørn H. Samset. Vindmøllen står i en åker utenfor Hamburg, Tyskland. Foto: Krisztian Bocsi / Bloomberg / Getty Images 
Annonse

Vi har bare en planet. Det som en gang var en grønn klisjé, er nå blitt en problembeskrivelse. I de kommende tiårene vil flere av våre største, globale utfordringer kreve koordinert bruk av de samme – begrensede – arealene. Gode løsninger vil kreve at vi holder mange tanker i hodet på en gang, og setter ut på en tverrfaglig jakt etter vinn-vinn-scenarioer.

Nylig rapporterte Det internasjonale naturpanelet (IPBES) om tilstanden til livet på jorden. Biodiversiteten er på vei ned i alle verdensdeler, skriver forskerne, og endringene er så dramatiske at det alt påvirker naturens evne til å understøtte oss. Vår økonomi, matsikkerhet og livskvalitet er truet – for ikke å snakke om naturen selv. Og biodiversitet og sunn natur er heller ikke grønne klisjeer, men to av de utallige forutsetningene som ligger til grunn for samfunnet. Heldigvis peker Naturpanelet også på muligheter. Vern av kritiske områder ser ut til å fungere, og skogplanting og tilrettelagt forvaltning på globalt plan kan avhjelpe situasjonen. Det krever bare koordinert bruk av jordens grønne arealer.

Og samtidig, et annet sted i byen … I 2015 vedtok verdens politikere Parisavtalen, der det slås fast at global oppvarming ikke kan få overstige to grader. Så spilte de ballen tilbake til klimaforskerne, deriblant Naturpanelets søsterorganisasjon IPCC (FNs klimapanel), med spørsmål om hvordan dette kan oppnås.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse