Annonse
00:00 - 25. mai 2018

Grenser for frihet i Saudi-Arabia

Profilerte kvinneaktivister er fengslet i Saudi-Arabia, anklaget for forræderi. Norge vil ta opp saken med saudiske myndigheter. 

Reformator? Kronprins Mohammed bin Salman under et møte med USAs forsvarsminister Jim Mattis i mars. På en tre uker lang sjarmoffensiv i USA møtte han toppfolk i politikk, forretningsliv og mediebransjen for blant annet å oppmuntre til investeringer i Saudi-Arabia. Foto: Alex Wong/Getty Images
Annonse

Kronprins Mohammed bin Salman får kraftig internasjonal kritikk etter at minst elleve kjente forkjempere for kvinners rettigheter i Saudi-Arabia er fengslet siden 15. mai. Den 24. juni opphører etter planen det saudiske forbudet mot at kvinner får kjøre bil, noe de fengslede aktivistene lenge har kjempet for. Kronprinsen, som er Saudi-Arabias sterke mann, har fått mye ros for denne og en rekke andre liberaliserende reformer i det dypt konservative landet. Nå fengsler han dem som kunne vært hans støttespillere i reformprosessen.

En forklaring på arrestasjonene kan være at kronprinsen vil markere at endringer kommer som resultat av politiske beslutninger og ikke på grunn av aktivisme.

– For kronprinsen er det selvsagt truende dersom folk begynner å tro at aktivisme fører til endring. Ja, de innfører reformer og moderat islam, men tro ikke at de vil åpne opp rommet for et sivilsamfunn eller at aktivisme nå vil bli tolerert, sier Maryam al-Khawaja, som er spesialrådgiver for Gulf Center for Human Rights (GCHR).

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse