00:00 - 25. mai 2018

Fysikkens lover holder

Stadig dårlig med fremdrift uten drivstoff.

Fremtidsvyer: Drømmen er romfart uten drivstoff, men forskerne bak EmDrive sliter med å komme unna Newtons bevegelseslover. Foto: Nasa

Romfartsforskere har de siste årene hvisket entusiastisk om EmDrive, en type motor som teoretisk sett kan skape fremdrift uten drivstoff. Ideen har vært at det å sende mikrobølger rundt i et hult kammer vil kunne generere kraft til å skyve et fartøy gjennom verdensrommets vakuum. Det høres for godt ut til å være sant – ifølge Newton har enhver kraft en motkraft, men en EmDrive produserer hverken eksos eller andre motkrefter i sin fremdrift. Studier fra Nasa har imidlertid tidligere antydet at teknologien fungerer, noe som fikk pulsen opp blant både fysikere og teknologer. Tyske forskere har nå forsøkt å gjenta eksperimentet, med nedslående resultat: Deres beste beregninger tilsier at det er Jordens magnetfelt som har virket på ledningene i motoren, og skapt «fremdriftskraften». Om det stemmer, vil motoren være ubrukelig utenfor Jordens atmosfære. Og fysikkens lover holder. Det er jo et slags lyspunkt.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Les Morgenbladet digitalt i 10 uker for 10 kr. Bli abonnent
Annonse