00:00 - 25. mai 2018

Folkets venn

En mann ingen vet stort om, skal lede en regjering ingen har sett maken til. Nå begynner Italias populist-eksperiment for alvor.

Kompromisskandidat: Påtroppende statsminister Giuseppe Conte møter pressen etter å ha fått mandat til å danne nye regjering, Roma 23. mai. Der partiene han skal representere er populistiske, er tilhører Conte snarere den «eliten» populistene ellers advarer mot. Foto: Alessandra Benedetti / Corbis/Getty Images

Det er foreløpig ikke stort italienerne vet om sin nye statsminister, annet enn at han har pyntet på cv-en sin. Etter at 53 år gamle Giuseppe Conte ble lansert som kompromisskandidat tidligere denne uken, gikk det bare noen timer før det så ut som han skulle bli felt av sin egen skryting. Professoren i privatrett hadde sendt en solid oversikt over sine egne meritter til Italias president. Her kunne man lese at han har «perfeksjonert og oppdatert» sine studier ved New York University, drevet «vitenskapelige undersøkelser» ved prestisjefylte Sorbonne, og hatt studieopphold på Internationales Kulturinstitut i Wien, blant mye annet. Det hørtes flottere ut enn det var: Instituttet i Wien er en språkskole, på Sorbonne hadde de ikke hørt om ham, mens NYU meldte at det kunne hende han hadde sittet på biblioteket der og lest. Giuseppe Conte har kanskje ikke løyet, men han har vel strengt tatt ikke vært helt ærlig heller. Samme kan det være: Nå kan han sette «statsminister i Italia» på cv-en.

Giuseppe Conte er ingen kjent figur i Italia. Silvio Berlusconi er blant dem som har avfeid ham som en signor nessuno – «herr ingen». Noen politisk erfaring har ikke Conte ført opp på den tolv sider lange listen over hva han har gjort her i livet. Det er da heller ikke derfor han er utvalgt: Den nye statsministeren skal være en representant for to politiske grupperinger som har valgt å samarbeide, men som har beholdt en grunnleggende skepsis til hverandre. Femstjernersbevegelsens leder Luigi Di Maio skulle gjerne ha blitt statsminister, men lederen for Lega, Matteo Salvini, mente det ville tippe balansen i den nye regjeringen for mye. Og omvendt. For å sørge for at ingen kupper koalisjonen, har de to undertegnet en «kontrakt». Den er ikke juridisk bindende på noe vis, men det kan sikkert være nyttig med en jussprofessor som meglende statsminister likevel. Forhåpentligvis blir det også tid til å være «italienernes forsvarsadvokat», som statsminister Conte lovet i sin innsettelsestale.

Italias president Sergio Mattarella har ikke virket begeistret for måten den nye regjeringen er blitt lirket på plass på. Det sedvanlige ville være at han pekte på lederen for det største partiet, som deretter forhandlet frem en allianse og pekte ut regjeringens medlemmer. Denne gangen er mye snudd på hodet, og det har ikke vært så mye Mattarella har kunnet gjøre med det. Dette er interessant, for presidenten i Italia har ikke bare en seremoniell rolle. I henhold til den italienske grunnloven har han rett til å gripe inn hvis deler av regjeringsdannelsen ser ut til å true Italias ve og vel. Innbyggerne har vært fornøyde med det før – for eksempel den gangen den daværende presidenten nektet å innsette Berlusconis advokat som justisminister. Denne gangen er det annerledes. Slik retorikken er blitt, har det sett ut som enhver inngripen fra Mattarellas side vil være å «gå mot folket». Det er kanskje det mest grunnleggende «populistiske» elementet ved denne nye regjeringen – at den så kompromissløst dyrker ideen om at folkets røst kan kanaliseres direkte inn i politiske lederes makt, uten institusjonelle hindre. For Femstjernersbevegelsen og Lega er den nye regjeringen «folkets regjering», mens statsminister Conte er «folkets venn», ifølge Di Maio, til tross for at professor Conte altså dukket opp uten å ha drevet noen valgkamp å snakke om, og ellers har nettverk og vaner som plasserer ham trygt i «elite»-sjiktet populistene så ofte har advart mot.

Annonse