Annonse
15:23 - 22. mai 2018

Ekstremistene og oss

Jakten på høyreekstremisters motivasjon ledet forsker Michael Kimmel til Bruce Springsteen.

Amerikanske drømmer og tap: «Sometimes I feel so weak I just wanna explode», synger Bruce Springsteen i «Promised Land». Michael Kimmel, som forsker på mannsbevegelser og høyreekstreme, sier høyre- og venstrepopulister deler ideen om at noe er tatt fra dem. Foto: Brooks Kraft /Corbis / Getty Images
Annonse

Powerpointen viser bilder av illeluktende meksikanere, vemmelige svarte menn og griske jøder. Det er mandag morgen og C-Rex, Senter for ekstremismeforskning på Universitetet i Oslo arrangerer konferanse. På plassen foran meg i auditoriet sitter det en dame som forsker på hvordan terrorister fremstilles på film. I vestlige filmer er de skurker, mens palestinske filmskapere portretterer dem langt mer nyansert, forteller hun. Så ser hun på meg: Ble dette senteret laget som en reaksjon på Anders Behring Breivik? Jeg må innrømme at jeg ikke aner det. Jeg hadde helt glemt ham. Jeg var her, på seminar om høyreekstremisme, for å forstå sammenhengen mellom Ku Klux Klan og velgerne til Donald Trump.

Men er det en sammenheng? Mellom små nynazistiske hatgrupper i USA og Europa, de anslagsvis 8000 kristenrasistene i Ku Klux Klan, kvinne/rase/islam/jøde-hatet som kommer til uttrykk i den nettbaserte alt-right-bevegelsen, og de mange velgerne som kledte seg i røde capser og jublet for høyrepopulisten Donald Trump?

Det hvite håpet. Det hadde seg slik at den første foredragsholderen her, professor Kathleen Blee, intervjuet amerikanske høyreekstremister i starten av presidentvalgkampen i USA. Uten at hun spurte, nevnte mange av intervjuobjektene selv Donald Trump. «Men jeg liker han Trump-fyren», sa de gjerne, etter å ha avskrevet andre politikere. Det var bemerkelsesverdig, sier Blee, for vanligvis holder disse folkene seg langt unna valgkamp og politikk.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Løsningen ligger i problemet.»