Annonse
13:58 - 01. juni 2018

Dødelig hemmelighold

Legemiddelfirma holdt skjult misbruk av smertestillende tabletter.

Epidemi: Virkestoffet i OxyContin har en struktur som minner om heroin - for mange har legemiddelet også blitt begynnelsen på heroinavhengighet. Foto: Spencer Platt/Getty Images
Annonse

Misbruk av narkotiske medisiner mot smerte regnes som en nasjonal krise i USA. Det er anslått at 650 000 personer de neste ti årene vil dø av overdoser av opiater, som både inkluderer medisiner, slik som morfin, og gatenarkotika, slik som heroin. Bare i 2016 døde over 42 000 personer på grunn av dette, ifølge CNN. Dagens epidemi begynte da medisinen OxyContin i 1996 ble lansert som et tryggere og mindre avhengighetsskapende alternativ til tidens mer hurtigvirkende opiatmedisiner. Selskapet som laget stoffet, Purdue Pharma, har lenge hevdet at de på den tiden ikke var klar over at stoffet ble misbrukt. Nå har New York Times fått tilgang til dokumenter fra det amerikanske justisdepartementets etterforskning i 2006, som viser selskapet var fullt klar over at stoffet ble sniffet, stjålet og at resepter ble solgt ulovlig. Men de holdt det skjult. Etterforskerne ville straffeforfølge, men fikk ikke gehør hos sjefene i departementet.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 40 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse