Annonse
00:00 - 11. mai 2018

Den nye silkeveien, sørvestlig linje

Velkommen til Madaraka Express og et rullende seminar om Kinas rolle i Afrika. For dem som blir igjen noen dager i Mombasa, har vi lagt inn et møte med Karius og Baktus i bikini. 

Overoppsyn og oppsyn: Det er ikke godt å si hva de gjør, for det er andre som har flagget og vifter toget av sted, men det står en kineser på hver stasjon, med føttene i et kvadrat. I et annet kvadrat står en kenyaner.
Annonse

To kvadrater er streket opp på hver perrong mellom hovedstaden Nairobi og havnebyen Mombasa. I det ene kvadratet skal det stå en kineser. I det andre en kenyaner. Ut av stasjonsbygningen, stramme og strunke, kommer de anstigende når toget siger inn mot en stasjon. Presis i det toget stanser, er de på plass i hvert sitt kvadrat. Hva gjør de? Holder oppsyn. Kineseren skal ha overoppsynet med jernbanen i fem år fremover, men Kenya har likevel døpt toget selvstendighetsekspressen. Velkommen om bord på Madaraka Express. 

 

Kontinental integrasjon. La oss, for å forsvare togturen, kalle denne artikkelen et rullende seminar om Kina i Afrika. Undertittelen blir: Ny kolonimakt eller samarbeidspartner? For det lille opptrinnet vi var vitne til på perrongene, inngår i den store bevegelsen som er i gang, den som allerede våre liv vil preges av, og våre barns liv desto sterkere: Kinas opprustning av infrastrukturen i verden. 

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse