Annonse
00:00 - 11. mai 2018

Den nye silkeveien, sørvestlig linje

Velkommen til Madaraka Express og et rullende seminar om Kinas rolle i Afrika. For dem som blir igjen noen dager i Mombasa, har vi lagt inn et møte med Karius og Baktus i bikini. 

Overoppsyn og oppsyn: Det er ikke godt å si hva de gjør, for det er andre som har flagget og vifter toget av sted, men det står en kineser på hver stasjon, med føttene i et kvadrat. I et annet kvadrat står en kenyaner.
Annonse

To kvadrater er streket opp på hver perrong mellom hovedstaden Nairobi og havnebyen Mombasa. I det ene kvadratet skal det stå en kineser. I det andre en kenyaner. Ut av stasjonsbygningen, stramme og strunke, kommer de anstigende når toget siger inn mot en stasjon. Presis i det toget stanser, er de på plass i hvert sitt kvadrat. Hva gjør de? Holder oppsyn. Kineseren skal ha overoppsynet med jernbanen i fem år fremover, men Kenya har likevel døpt toget selvstendighetsekspressen. Velkommen om bord på Madaraka Express. 

 

Kontinental integrasjon. La oss, for å forsvare togturen, kalle denne artikkelen et rullende seminar om Kina i Afrika. Undertittelen blir: Ny kolonimakt eller samarbeidspartner? For det lille opptrinnet vi var vitne til på perrongene, inngår i den store bevegelsen som er i gang, den som allerede våre liv vil preges av, og våre barns liv desto sterkere: Kinas opprustning av infrastrukturen i verden. 

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Aktuelt