00:00 - 18. mai 2018

Aud Schønemanns svoger

Av og til. Av og til. Er syv sider ikke nok. I vår reportasje sist uke fra jernbanen i Kenya var to entreprenører fra Nairobi skeptiske til kvaliteten på klipsene, de vi kalte klampene, som fester skinnene til svillene. Fra teknologihovedstaden Trondheim får vi opplyst at klipsene brukes over hele verden, i 91 land, etter et patent fra 1957 av jernbaneingeniøren Per Pande Rolfsen. Han var ansatt i NSB, presenterte ideen for ledelsen, men fikk avslag og reiste med patentet til England og ble mangemillionær ettersom han fikk ett øre pr. klips. Selskapet heter Pandrol, mens NSB – uten blygsel – kaller sin interne innovasjonspris Pand-Roll. Pande Rolfsen? Kan det virkelig være hallomannen i NRK? Stemmen fra Revolvermagasinet, han med «Livet er herlig, dere!», altså mannen til Aud Schønemann? Nei, dog. Han het Jan, og var broren til Per. Nå er det nok.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Les Morgenbladet digitalt i 10 uker for 10 kr. Bli abonnent
Annonse