Annonse
00:00 - 04. mai 2018

Åsted Drammen

Annonse

«Støre er født med sølvskje i munnen», tordnet Sylvi Listhaug fra den provisoriske talerstolen på Strømsø torg i Drammen 1. mai. Frp har i flere år hatt sitt eget arrangement i den høyrestyrte byen, i direkte konkurranse med LO på tradisjonsrike Bragernes Torg. Arbeiderpartiets toppfolk brukte ifølge referatene talerstoler landet rundt for å «hamre løs på Frp». Støre på Elverum i Hedmark, Raymond Johansen på Youngstorget i Oslo. Hvor er arbeiderne nå for tiden? Hvem er egentlig deres parti?

I pamfletten Hva ville Gerhardsen gjort? gjør Klassekampens Mímir Kristjánsson et like stort poeng av Støres sosiale bakgrunn som Sylvi Listhaug gjør. En klassereise som Gerhardsens finnes knapt i noe politisk parti nå lenger. Men særlig ikke i det gjennomprofesjonaliserte Arbeiderpartiet. Hele 83,7 prosent av partiets stortingsgruppe har akademisk utdannelse. Tallet for den samlede befolkningen er 32,9, viser Kristjánssons bok. Historikeren Einar Lie påpeker denne uken i en kommentar det påfallende i at Kristjánsson, under jakten på veien videre for Arbeiderpartiet, ikke nevner utfordringene knyttet til innvandring og integrering, som partiet i dag ikke ser ut til å finne ut av. På dette feltet er det ingen gode svar å hente hos Gerhardsen. Det homogene og konforme 1950-tallssamfunnet, med overvåkning av kommunister og fornorskning av etniske minoriteter som samer og kvener, er også en saga blott.

Drammen som åsted og scene for kampen om arbeiderstemmene er ikke tilfeldig. Tre politiske partier har nylig valgt innvandringspolitiske talsmenn fra nettopp Drammen. Jon Helgheim (Frp), Kristin Ørmen Johnsen (H) og Masud Gharahkhani (Ap). Drammen er ikke bare en historisk forankret arbeiderby. Hele 28 prosent av innbyggerne har innvandrerbakgrunn. Svært mange nye samfunnstrekk blir først synlige her. For selv om Drammen er en ganske stor by, er den fortsatt liten nok til å være relativt oversiktlig. Bildene fra 1. mai viser uavgjort. Arrangementene på hver side av bybroen trakk omtrent like mange folk, cirka 300. Ganske stusslig, egentlig, for alle med et sentimentalt forhold til hornmusikk og press i uniformsbuksene.

Troverdighet handler blant annet om et rimelig samsvar mellom ord og handlinger. Det var den konsekvente moderniseringsviljen som ga Gerhardsen gjennomslag, og det er modernisering som må til også i dag. Å «hamre løs på Frp» fungerer ikke. Ap trenger en helt ny tilnærming til politikken om innvandring og integrering.

MKS

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 10 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse