14:07 - 19. april 2018

Sp-topper på fyllefest har både rokket ved maktbalansen i partiet og svekket partilederen, skriver Aslak Bonde.

Sp-topper på fyllefest har svekket partilederen, skriver Aslak Bonde.

Svekket: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedums håndtering av fyllemeldingen til Liv SIgne Navarsete vil avgjøre om han fremdeles kan se lyst på politikerlivet. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpi

Trygve Slagsvold Vedum har hatt medvind i alle sine fire år som senterpartileder. I starten var han en slags redningsmann etter at partiet nesten hadde blitt revet i filler av striden mellom Liv Signe Navarsete og Ola Borten Moe. Etter som tiden gikk, var det særlig partilederens gode humør og teften for de «rette» partimarkeringene som gjorde ham populær.

Nå kan plutselig Vedums evne til å se lyst på livet bli snudd mot ham. Det er i ferd med å feste seg et inntrykk av at han viker unna saker som kan ødelegge hans gode humør – spesielt de vanskelige trakasseringssakene.

Den første mistanken om at Senterpartiet ikke tar metoo-saker like alvorlig som en del andre partier, kom i slutten av mars. Da valgte ledelsen i Hedmark Sp å gi et godt betalt verv til mannen som snaue to måneder i forveien hadde trukket seg som fylkesordfører fordi han innrømmet å ha oppført seg upassende overfor unge kvinner. Lederen i Hedmark Sp syntes det var greit å gi ham tillit i partiet, selv om han ikke kunne ha det i fylket.

På tross av at flere lokallag og Sp-kvinnene reagerte på den raske rehabiliteringen, valgte partiledelsen sentralt å ikke mene noe om denne saken. Den formelle begrunnelsen var at varslene mot mannen var sendt inn til fylkeskommunen – dermed kunne ikke partiet gjøre seg opp noen mening om anklagene. Vedum, som selv er fra Hedmark, avviste kategorisk at han burde gjøre noe for å skaffe seg informasjon.

Og der sto saken – inntil Nationen i forrige uke skrev om en annen trakasseringssak fra 2016: en obskøn melding som var blitt sendt til Liv Signe Navarsete fra en fyllefest der blant andre Ola Borten Moe var deltager.

Skjønt, hva slags type fest det var, er uklart. Det eneste offentligheten vet, er at ti menn – de fleste av dem med sentrale posisjoner i Trøndelag Sp – bodde på den samme hytta på Storlien rett før påske i 2016, og at det ved halv ett-tiden om natten ble sendt en trakasserende melding fra en av mennenes telefon til Navarsete.

Det var én som skrev, men det kan ha vært mange som heiet frem trakasseringen.

Allmenn kunnskap om mange av deltagerne tilsier at de ikke var på hytta for å sporte eller sove ut, men at de var på fest, og at det ble drukket rikelig med alkohol. Meldingen som ble sendt, var også av en slik karakter at det er all grunn til å tro at Navarsete bedømmer situasjonen riktig når hun oppfatter at de hadde sittet hele gjengen og snakket dritt om henne, og at det var flere enn én av dem som utpå natten syntes det var morsomt å fortelle henne om det på sexistisk vis.

For to år siden varslet Navarsete partiledelsen om meldingen. Det ble gjort noen forsøk på å finne ut av hvem som hadde sendt den, men ettersom ingen sto frem, la Sp-ledelsen saken til side. Da metoo-kampanjen tok av, henvendte Navarsete seg igjen til ledelsen, men det er høyst uklart om den gjorde noe særlig før mediepresset kom denne uken.

I ledende kretser i Sp har det nemlig helt til nå virket som om meldingen bare er blitt oppfattet som et plumpt og umodent utslag av en fyllefest. Dessuten har man vært på vakt mot mistenkeliggjøring av alle de ti som var på festen. Det er jo bare én skyldig.

Mon det. Det er like rimelig å se på alle de ti festdeltagerne som medskyldige. Det var én som skrev, men det kan ha vært mange som heiet frem trakasseringen av den tidligere partilederen. Onsdag ble det også klart at i hvert fall én av dem lyver i offentligheten. Da hadde nemlig alle ti sagt til pressen at de ikke visste hvem som gjorde det, og at det ikke var dem. De kan selvfølgelig ha vært så fulle at ingen husker, men fyll er ikke lenger noen unnskyldning for trakassering.

Dersom det ikke står frem en angrende synder i løpet av kort tid, vil tvilen hefte ved alle ti – de fleste av dem er blant Senterpartiets fremste maktspillere. Resten av partiet har i ulik grad vært redde for dem – blant annet fordi de så Borten Moe og hans støttespillere i aksjon i kampen mot Navarsete.

Spørsmålet er om det bare er omdømmet til trønderlederne som er svekket, eller om det også gjelder makten. Trygve Slagsvold Vedums håndtering av saken fremover vil gi en indikasjon. Er han ikke resolutt nok, står han i fare for å bli oppfattet som unnvikende, at han ikke tør å ta et oppgjør med sin egen nestleder og hans venner. Det vil i så fall komme i tillegg til det vi vet: Han vil ikke mene noe om partitoppen i Hedmark som har innrømmet å ha trakassert kvinner.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 50 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse