00:00 - 13. april 2018

«Smarte» raketter i Syria

Bildene av døende barn med skum rundt munnen i kjellerrom i Syria er grusomme og opprørende. Det er all grunn til å reagere.

«Russland lover å skyte ned alle raketter som skytes mot Syria. Gjør dere klare, Russland, fordi de vil komme, fine og nye og ‘smarte’!» Slik lød USAs reaksjon, levert via Twitter fra USAs president Donald Trump onsdag. Britene forberedte en reaksjon på sitt vis. Ubåter med raketter ble sendt mot Middelhavet, og statsminister Theresa May innkalte regjeringen til samtaler. Imens tømte syrerne flybasene sine og ryddet unna utstyret de ønsket å beholde.

Nok en gang har president Assads umenneskelige regime etter alt å dømme brukt kjemiske våpen mot egen befolkning. Vi har vært her før. For ganske nøyaktig ett år siden skjøt USA 59 krysserraketter mot en flybase kontrollert av den syriske regjeringen. President Trump ga ordre om angrepet, etter et kjemisk angrep fra Assads styrker. Trump fikk anerkjennelse langt utenfor den begrensede kretsen som vanligvis mener han er en pålitelig statsleder med dømmekraften intakt. Der forgjengeren Obama satte en rød strek i tankekartet og lot den forbli en mental øvelse, handlet Trump og sa tydelig fra om at nok er nok.

Å sende krysserraketter inn over Syria nok en gang, er trolig like effektivt som en punktdemonstrasjon utenfor Stortinget.

Amerikanerne hevdet at angrepet ødela 20 prosent av det syriske luftvåpenet og gjorde en sentral flybase ubrukelig. Men noen dager senere lettet igjen fly fra samme base, ifølge flere øyenvitnerapporter. Og angrepet var ikke mer avskrekkende enn at kjemiske våpen igjen er i bruk, ett år etter.

En blir fortvilet og rasende. Men å nok en gang sende krysserraketter inn over Syria, er trolig like effektivt som en punktdemonstrasjon utenfor Stortinget. Over 400 000 mennesker er drept i løpet av borgerkrigens syv år, noen hundre av disse i angrep med kjemiske våpen. Historien tilsier ikke at hverken krigen eller de kjemiske angrepene vil ta slutt om USA og Storbritannia sender raketter mot flybaser.

Siden forrige kjemiske angrep har borgerkrigen også utviklet seg til en åpenlys krig mellom stormakter, i åpent lende. Skal en tro Trumps twittermeldinger og Russlands verbale reaksjoner, er det nå fare for direkte krig mellom verdens to største atommakter. Russland og USA er heller ikke alene på slagmarken. Iran, Tyrkia og Israel fører også krig i Syria, med hver sine agendaer og allierte.

Disse militære stormaktene har alle interesser av, og muligheter til, å bidra for å gjøre slutt på krigen. Det skjer ikke gjennom krysserraketter, uansett hvor «smarte» de er.

IAI

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 20 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse