Annonse
00:00 - 13. april 2018

Saudierne trapper ned moské-støtte

Saudi-Arabia skrur igjen kranene for støtte til moskeer i utlandet og sier opp ansatte som ikke tilpasser seg moderat islam. Landets fremste muslimske leder kaller det et statskupp.

Kronprinsens mann: Mohammad Abdulkarim Alissa er generalsekretær i Den muslimske verdensligaen (MWL), som i flere tiår har vært et viktig redskap i Saudi-Arabias utenrikspolitikk. Hans uttalelser speiler politikken som blir ført av landets mektige mann, kronprins Mohammed bin Salman: Nå er det moderat islam som gjelder. 
Annonse

«Islam har vært holdt som gissel av ekstremister. Nå skal vi gjenfinne det egentlige islam, det moderate islam», sier Mohammad Abdulkarim Alissa. Generalsekretæren i Den muslimske verdensligaen (MWL) er en av verdens mest innflytelsesrike, sunnimuslimske ledere. MWL har siden starten i 1962 vært et viktig redskap i saudisk utenrikspolitikk, og har brukt milliardbeløp på å eksportere konservativ islam til andre land. Saudi-finansierte moskeer er beskyldt for å ha bidratt til fremveksten av radikal islam og terrorisme. Nå er det slutt, skal vi tro MWLs leder.

– Vi har mange sentre rundt i verden, og vi gjennomfører et slags statskupp, de blir snudd opp ned. Mange ansatte er sparket ut, sier Alissa. Hensikten er å moderere fortolkningen av islam, i tråd med det saudiske myndigheter nå gjør i eget land. Alissa peker for eksempel på at det er en villfarelse å påby bruk av hijab og å fornekte holocaust. Han vil at saudisk-finansierte institusjoner skal fremme en åpen form for islam.

I Belgia skal ikke lenger Saudi-Arabia finansiere Brussels største moské, noe saudierne har gjort siden 1969. Da ga belgiske myndigheter MWL kontroll over moskeen i bytte mot fordelaktige avtaler om saudisk olje. Kontrakten gjaldt for 99 år. Men i mars ble avtalen opphevet. En kommisjon som gransket terrorangrepet på flyplassen i Brussel i mars 2016, hvor 32 ble drept, fastslo i oktober i fjor at moskeen ble brukt til å fremme en «salafistisk-wahhabistisk» form for islam som «spiller en betydelig rolle i voldelig radikalisme».

Annonse