00:00 - 13. april 2018

Rødt og Frp stiger på målingene, men det er stabiliteten i politikken som overrasker mest, skriver Aslak Bonde.

Det er oppsiktsvekkende få protestvelgere i norsk politikk, skriver Aslak Bonde.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes er blant Stortingets aller blideste for tiden. Meningsmålingene blir bare bedre og bedre – dersom det hadde vært valg nå og gjennomsnittet av april-målingene slo til, ville partiet hans ha fått syv representanter på Stortinget. Forklaringen på medvinden akkurat nå er at det var han som fremmet forslaget som fikk Sylvi Listhaug til å trekke seg som justisminister. Samtidig har han mobilisert noen av dem i fagbevegelsen som er rasende over at Ap sa ja til Acer og et forsterket energisamarbeid med EU.

Den gradvise fremgangen det siste året skyldes trolig aller mest at Moxnes er en klarttalende politiker som kan fremstille seg selv som et alternativ til alle de etablerte. Han frir til dem på venstresiden som synes at Ap og SV er for ansvarlige og runde i kantene.

Han er på et vis anti-elite – slik Frps Sylvi Listhaug har etablert seg i en tilsvarende posisjon på høyresiden. På gjennomsnittet av målingene ligger Fremskrittspartiet nå et drøyt prosentpoeng over høstens ganske gode valgresultat. Det er all grunn til å tro at Listhaug lykkes med å signalisere at Frp ikke bare er et regjeringsparti, men også et tilholdssted for politikere som står fast ved det de mener uansett politiske konsekvenser.

Annonse