00:00 - 13. april 2018

Mark Zuckerberg skjønner ikke sin egen politiske funksjon, skriver Lena Lindgren.

Mark Zuckerberg skjønner ikke sin egen politiske funksjon, skriver Lena Lindgren.

Mark Zuckerberg stilte i dress og slips for anledningen. Omgitt av Kongressens gråhårede herrer svarte han utpreget høflig og hjelpsomt. Generasjonskløften åpenbarte seg i ufrivillig humoristiske øyeblikk, som da en senator spurte hvordan han klarer å tjene penger når brukerne ikke betaler for tjenesten? (Zuckerberg: «Senator, we run ads.» Høflig smil. Senatoren: «I see. That’s great.») Da seansen var omme, hadde vidunderbarnet lovet Kongressen en rekke tiltak mot falske nyheter, troll og videresalg av data. Børsene meldte at Facebook-aksjen steg. Verdens femte rikeste mann (33) overlevde helt fint.

Det er lett å se Cambridge Analytica som et unikt bedritent selskap som har manipulert velgere med en skummel metode som heter – uhu – psykografisk profilering. Men da mister man poenget. Cambridge Analyticas metode er bare en ekstremversjon av det Facebook allerede gjør – å personalisere informasjonsstrømmen din ut fra sin detaljerte oversikt over hvem, hva og hvor du er i livet. Facebooks forretningsmodell er psykografisk profilering. Ingen av de 44 senatorene, ingen av de hundrevis av spørsmålene Mark Zuckerberg fikk denne uken, handlet om hvordan hans algoritmer virker på storsamfunnet. For mer og mer ser det ut til at den allmenne politiske konsekvensen av Facebook (og andre sosiale medier) er polarisering en polarisering som kan rive nasjoner og demokratier i filler.

Polariseringen har økt bekymringsfullt i mange land, også i Norge. Det ble tydelig for oss da Sylvi Listhaug gikk av som justisminister og virale serieeksplosjoner rundt avgangen: Eivind Trædal (MDG) brølte til Helge Lurås (Resett) i NRKs studio, nytt møte med konspirasjonsteoriene om Arbeiderpartiet, Sumaya Jirde Ali ble sykmeldt etter en viral skittstorm og dødstrusler. For tiden er det som om en ny kulturkrig kan utløses hver uke. Konflikter som har ligget der i årevis – særlig rundt innvandring, kvinner og klima – eskalerer ukentlig til et punkt der vi alle er rasende. Her om dagen jamret Kjetil Rolness over at ordskiftet er blitt så polarisert. Det hadde vært humor, hadde det ikke vært for at temaet er alvorlig. 

Annonse