00:00 - 06. april 2018

Læreguttenes trollmann

Viktor Orbán er et forbilde for høyrepopulister over hele Europa, mens etablerte konservative politikere står i bakgrunnen og klapper. Søndagens valg får konsekvenser langt utenfor Ungarns grenser.

Patosfylt nasjonalisme: Viktor Orbàn har tilsynelatende full kontroll over eget land. Utenfor Ungarns grenser har han inspirert politiske ledere i en rekke sentraleuropeiske land. Foto: Michal Fludra / NurPhoto / Getty Images

Viktor Orbáns dramatiske omlegging av det ungarske samfunnet handler ikke bare om Ungarn, selv om statsministeren aldri sløser bort en sjanse til å understreke sitt lands særegenhet. Etter den historiske valgseieren i 2010, da partiet hans Fidesz vant to tredjedeler av plassene i parlamentet, har Orbán med stadig større iver demontert kontrollmekanismene som legger begrensninger på regjeringens makt. Rettsvesenet, pressen og sivilsamfunnets frivillige organisasjoner har alle fått gjennomgå. Denne metoden for å holde på makten har inspirert politiske ledere i en rekke sentraleuropeiske land, med Polen på første benk i klasserommet. 

Lenger vest er det særlig Orbáns ideologiske utlegninger som har fenget. Victor Orbans taler har de siste årene vært det klareste uttrykket i Europa for ideer om at det liberale demokratiet er en uting, at tradisjonelle familieverdier er truet og at nasjonenes grenser må gjenreises for å forsvare unike, nasjonale folkesjeler som står i fare for å bli globalisert vekk. «Sammenlignet med oss, er de nybegynnere», sa Orbán om vesteuropeiske høyrepopulister som Marine Le Pen, Matteo Salvini og Geert Wilders for et år siden, strålende fornøyd med sin rolle som læreguttenes trollmann. I et radiointervju sist søndag pekte han på de seneste valgene i Østerrike og Italia som eksempler på at Europa nå er i ferd med å endre seg slik han vil. Selv har han tilsynelatende full kontroll over eget land. Søndag vinner han trolig gjenvalg, i så fall den tredje valgseieren på rad.

I taler og intervjuer med ungarske medier har Orbán de siste årene dyrket en patosfylt nasjonalisme, der «Brussel» har vært hovedfienden som truer med å gjøre ungarerne til slaver. Samtidig har han vært en mester til å moderere seg når han har vært på besøk i Brussel, for å unngå for vidtrekkende reaksjoner fra EU-hold. I årets valgkamp har fienden fått et annet navn: George Soros, den ungarsk-amerikanske jødiske investoren og filantropen, som blant annet har gjort seg skyldig i å finansiere et av Budapests mest anerkjente universiteter. I sin årlige tale på Kossuth-plassen i hovedstaden på nasjonaldagen 15. mars forklarte Orbán hvordan Soros manipulerer og planlegger ved hjelp av et enormt nettverk i inn- og utland. «Vi er tvunget til å slåss mot en fiende som er annerledes enn oss», sa Orban. «Deres ansikter er ikke synlige, men ute av syne; de slåss ikke åpent, men i skjul; de har ingen ære eller prinsipper; de er ikke nasjonale, men internasjonale; de tror ikke på arbeid, men spekulerer med penger; de har ikke noe hjemland, men føler at hele verden er deres.»

Annonse