00:00 - 20. april 2018

Kunsten slippes fri i Saudi-Arabia

Før laget de kunst og festivaler i skjul. Nå kan saudiske kulturarbeidere endelig tre ut i rampelyset i eget land.

Kultursenter: I mangel av offentlige møtesteder for kunst og kultur, er private hjem blitt viktige kraftsentra, som her hos ekteparet Ahmed al-Mulla og Reem al-Bayyat i Qatif, en by ved Gulf-kysten øst i Saudi-Arabia.  Foto: Christian Belgaux

Hipsterfaktoren er høy på kultursenteret Saska i byen Dhahran øst i Saudi-Arabia. Publikum drikker tradisjonell kardemommekaffe og vet at de er med på noe historisk: en offentlig visning av fire kortfilmer. En av filmene, Wake Me Up, er laget av Reem al-Bayyat, og den er prisbelønnet på festivaler i Madrid og Milano. Endelig, for aller første gang, skal filmen vises i hennes hjemland.

– Jeg ser veldig frem til dette, sier al-Bayyat, som inntar første rad på kvinnesiden i kinosalen sammen med søsteren, filmens hovedrolleinnehaver Samar al-Bayyat. Enkelte av kvinnene har kastet skautet, noe som er ganske uhørt i Saudi-Arabia, og mange av mennene går i jeans og jakker i stedet for den tradisjonelle hvite kjortelen. Men et mangeårig strengt, religiøst regime henger igjen: Kvinner og menn sitter på hver sin side av midtgangen.

– De religiøse kontrollerte dette landet. Alt var forbudt, særlig kinoer. De forsøkte å stoppe oss og presset oss hardt. Vi hadde mange problemer, sier Ahmed Almulla, al-Bayyats ektemann, poet og frem til i fjor direktør for Saudi Film Festival, en undergrunnsfilmfestival i Dhahran. Men nå slippes kulturen løs i Saudi-Arabia, og erfarne kunstnere som før ble forfulgt, har kompetanse som plutselig blir etterspurt.

Annonse