Annonse
00:00 - 20. april 2018

Kunsten slippes fri i Saudi-Arabia

Før laget de kunst og festivaler i skjul. Nå kan saudiske kulturarbeidere endelig tre ut i rampelyset i eget land.

Kultursenter: I mangel av offentlige møtesteder for kunst og kultur, er private hjem blitt viktige kraftsentra, som her hos ekteparet Ahmed al-Mulla og Reem al-Bayyat i Qatif, en by ved Gulf-kysten øst i Saudi-Arabia.  Foto: Christian Belgaux
Annonse

Hipsterfaktoren er høy på kultursenteret Saska i byen Dhahran øst i Saudi-Arabia. Publikum drikker tradisjonell kardemommekaffe og vet at de er med på noe historisk: en offentlig visning av fire kortfilmer. En av filmene, Wake Me Up, er laget av Reem al-Bayyat, og den er prisbelønnet på festivaler i Madrid og Milano. Endelig, for aller første gang, skal filmen vises i hennes hjemland.

– Jeg ser veldig frem til dette, sier al-Bayyat, som inntar første rad på kvinnesiden i kinosalen sammen med søsteren, filmens hovedrolleinnehaver Samar al-Bayyat. Enkelte av kvinnene har kastet skautet, noe som er ganske uhørt i Saudi-Arabia, og mange av mennene går i jeans og jakker i stedet for den tradisjonelle hvite kjortelen. Men et mangeårig strengt, religiøst regime henger igjen: Kvinner og menn sitter på hver sin side av midtgangen.

– De religiøse kontrollerte dette landet. Alt var forbudt, særlig kinoer. De forsøkte å stoppe oss og presset oss hardt. Vi hadde mange problemer, sier Ahmed Almulla, al-Bayyats ektemann, poet og frem til i fjor direktør for Saudi Film Festival, en undergrunnsfilmfestival i Dhahran. Men nå slippes kulturen løs i Saudi-Arabia, og erfarne kunstnere som før ble forfulgt, har kompetanse som plutselig blir etterspurt.

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse