Annonse
00:00 - 06. april 2018

Kronprinsens revolusjon

Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman tillater kvinner bak rattet og parkerer reaksjonær islam. Han vil berge landet fra undergang når oljealderen tar slutt.

Endringsagenten: Bildet av kronprins Mohammed bin Salman er overalt i Saudi-Arabias hovedstad i Riyadh, her på byens bokmesse i slutten av mars. Han er grunnlegger av organisasjonen Misk, som driver med ungdomsarbeid og hadde en stor bod på messen.  
Annonse

Unge kvinner og menn tuller og ler sammen i kveldssolen på et platå utenfor Riyadh. Mange av kvinnene er kledd i tights og ettersittende trøyer, noen av dem tenner en røyk. Ungdommene har brukt fridagen til å gå tur langs et kameltråkk, den gamle innfartsveien vestfra til Saudi-Arabias hovedstad. En grill fyres opp, og mørket senker seg over livsglad flørting og ivrig prat. Scenen er ualminnelig normal, men for Saudi-Arabia helt ekstraordinær.

– For ett år siden ønsket jeg å flytte til et annet land. Men nå forandres alt, sier Randah Alnefaie med strålende øyne under capsen.

I det offentlige rom er saudiske kvinner alltid kledd i abaya, en sort, heldekkende og formløs kappe. Alle dekker til håret, mange har slør foran ansiktet. For noen måneder siden kunne kvinnene på platået blitt fengslet for sine vovede klær. Nå deler de bilder fra fredagsturen på Snapchat.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse