Annonse
13:05 - 11. april 2018

Iselin Nybø om universitetenes tilknytningsmodell: Holder logikken?

Hvorfor vi skal bruke tid og ressurser på å utrede spørsmålet på ny?

Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V) mener «det har skjedd ting siden 2003» og «universitets- og høyskolesektoren, av alle sektorer, må jo tåle å ta en debatt». Foto: Lise Åserud/NTB scanpix
Annonse

I Jeløyplattformen har regjeringspartiene forpliktet seg til å vurdere hvorvidt universitetene bør forbli forvaltningsorganer eller ikke. Dokumentet nevner imidlertid bare ett alternativ, nemlig å organisere universitetene som foretak.

Foretaksmodellen er kontroversiell, og flere har uttrykt bekymring for regjeringens planer. Da Ryssdal-utvalget i 2003 konkluderte med at universitetene burde organiseres etter foretaksmodellen (NOU 2003: 25), ble forslaget skrinlagt av daværende utdanningsminister Kristin Clemet (H), etter store protester fra sektoren.

Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V) stilte til debatt i Dagsnytt 18 for å forsvare regjeringens initiativ. Der fikk hun spørsmål om hvorfor regjeringen vil se på foretaksmodellen for universiteter når samme forslag ble forkastet i 2003.

Lese mer?

— Prøv Morgenbladet —
Det er
ettertanken
som teller
Inntil 30% rabatt
Bestill her
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Aktuelt