00:00 - 13. april 2018

Han som overvåker overvåkerne

Datatilsynets Bjørn Erik Thon synes ikke du lese de milelange brukeravtalene. Men du må gjerne bruke hodet.

Tenk én gang til: Hvis en artig test viser deg hva slags hunderase du hadde vært, er den antagelig ikke laget for din underholdning alene, sier Bjørn Erik Thon.

– Var det 1984 eller Brave New World som traff best? Blir vi overvåket av Storebror, eller lar vi oss overvåke fordi det er fryktelig behagelig og gøy og praktisk?

– Det er vel begge deler. Vi lar oss overvåke, og vi bytter bort personopplysningene våre mot underholdning, informasjon, for morsomme ting. Men det er klart, det er nok mange som ikke vet – og det har jeg full forståelse for – hvor mye de egentlig overvåkes uten at de selv er klar over det, og hva dataene egentlig brukes til.

– Jeg spør jo fordi Facebook har rasket sammen informasjon om oss, og så har folk solgt det videre – det har Mark Zuckerberg unnskyldt seg for i et par uker nå. Men selskapet har jo unnskyldt slike feil helt siden starten, og vi brukerne gjør jo aldri noe med det?

Annonse