00:00 - 13. april 2018

Finger'n fra Saudi-Arabia

Foto: Ian Cartwright / Nature

En gang for 85 000 år siden surret noen rundt på savannen i Saudi-Arabia, blant flodhester og gaseller, og da de døde, etterlot de seg et langfingerbein. Verden forandrer seg, så også vår kunnskap om den. Langfingerbeinet, beskrevet i Nature denne uken, er siste tilskudd – for personen som vandret rundt, var nemlig av vår art, Homo sapiens. Funnet er eldste spor etter oss i Arabia, og dessuten gir fingerbeinet, vel, finger’n, til teorien om at mennesket vandret ut av Afrika bare én gang. Sett sammen med både eldre og yngre Homo sapiens-fossiler fra øst- og nord-Afrika og Midtøsten er det nå tydelig, skriver forskerne, at vi vandret ut på kloden i flere omganger, og at våre formødre både tok omveier og rastepauser på vei til å bli Jordens dominerende art.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 50 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse