Annonse
00:00 - 13. april 2018

Finger'n fra Saudi-Arabia

Foto: Ian Cartwright / Nature
Annonse

En gang for 85 000 år siden surret noen rundt på savannen i Saudi-Arabia, blant flodhester og gaseller, og da de døde, etterlot de seg et langfingerbein. Verden forandrer seg, så også vår kunnskap om den. Langfingerbeinet, beskrevet i Nature denne uken, er siste tilskudd – for personen som vandret rundt, var nemlig av vår art, Homo sapiens. Funnet er eldste spor etter oss i Arabia, og dessuten gir fingerbeinet, vel, finger’n, til teorien om at mennesket vandret ut av Afrika bare én gang. Sett sammen med både eldre og yngre Homo sapiens-fossiler fra øst- og nord-Afrika og Midtøsten er det nå tydelig, skriver forskerne, at vi vandret ut på kloden i flere omganger, og at våre formødre både tok omveier og rastepauser på vei til å bli Jordens dominerende art.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Akkurat nå er det opptil 50 prosent rabatt. Bli abonnent
Annonse