Annonse
00:00 - 06. april 2018

Egglederen

Sandra Bruflot vil få med seg Høyre på å si ja til eggdonasjon. Men hva er det egentlig de i så fall sier ja til?

Første skritt? Sier Høyre ja til eggdonasjon nå, betyr ikke det automatisk ja til surrogati også. Men det vil komme, tror Sandra Bruflot.
Annonse

Dette er saken

  • Senere i vår skal Stortinget vedta ny bioteknologilov. I helgen holder Høyre landsmøte, der skal de blant annet stemme over hvorvidt kvinner bør ha lov til å donere sine ubefruktede egg til andre.
  • På Stortinget er det flertall for eggdonasjon, kun KrF og Senterpartiet er imot. Regjeringen har likevel ikke fremmet forslag om spørsmålet, etter avtale med KrF.
  • Programkomiteen til Høyre har innstilt på nei.
  • Unge Høyre-leder Sandra Bruflot har imidlertid skrevet dissensforslag med motsatt konklusjon.

Mater semper certa est, sa romerne, «hvem som er mor, er alltid sikkert». Det var et så grunnleggende prinsipp at det var ikke mulig å argumentere mot. Men det skal du rokke ved.

– Ja. Det er jo noe vi som argumenterer for eggdonasjon, blir møtt med ganske ofte: Far har man ikke alltid visst hvem var, men med mor vet man. Men jeg mener det ikke nødvendigvis er noe negativt. Jeg skjønner veldig godt at man ønsker egne genetiske barn, og jeg skjønner godt at det er fint at et barn vokser opp med sine foreldre. Men jeg skjønner ikke at det at du ikke deler gener med mor, skal være så diametralt forskjellig fra å ikke dele med far. Og sæddonasjon har vært lov siden 1930-tallet.

Men sæd har jo på en måte alltid flytt litt – man kan ikke si at egget er det samme?

– Nei da, det er ikke det samme. Men utgangspunktet mitt er at man kan hjelpe ufrivillig barnløse med å få barn. Og da skal argumentene mot å gjøre det være ganske gode. Det er ingenting som tilsier at det barnet får en dårligere oppvekst, eller et dårligere liv. Det blir jo laget inne i kvinnen – blodet, maten, alt kommer fra henne, det har en innvirkning. Det er jo tross alt hun som føder deg.

– Du vil altså snu partiet ditt på landsmøtet i helgen, for Høyres programkomité vil si nei til eggdonasjon. Hvem er dette for?

– Det er jo først og fremst for de foreldrene som ikke kan få barn. Så er det mange som sier man må tenke på barnets beste, og det er jeg enig i, men jeg mener ikke det er en motsetning her.

– Om politikken først åpner for dette, så vil det jo kanskje fare av gårde i retninger man ikke ser for seg i dag. Har du tenkt gjennom alt?

– Jeg har noen klare tanker om hva jeg personlig mener. Samtidig synes jeg det er veldig fint om landsmøtet kan vedta ja eller nei, et prinsipp. Så overlater vi det til våre stortingspolitikere å utforme lovtekst.

– Djevelen er i detaljene. Skal man for eksempel kunne donere egg til hvem som helst, til sin egen søster?

– … Ja, ikke sant. Akkurat det skal jeg innrømme at jeg ikke har tenkt så veldig over. (Lang pause) Jeg vet ikke? Kan man donere sæd til sin egen bror? Dette har jeg ikke tenkt over.

– Bør barn fra donerte egg ha rett til å vite hvem donoren er?

– Ja, der mener jeg man bør ha de samme forutsetningene som ved sæddonasjon, for jeg forstår behovet for å kjenne sitt genetiske opphav.

– I Danmark har de slitt med å få folk til å donere egg – og der kan de gjøre det anonymt. Hvordan får du folk til å stille opp på noe slikt?

– Det er et godt spørsmål, mange sier det kommer til å være et veldig begrenset antall donorer, jeg vet ikke om man får noen, engang.

– Ville du gjort det?

– Oi. Det vet jeg ikke, og jeg vet ikke om jeg har lyst til å svare på det heller. For det er såpass personlig. Det er jo derfor dette er vanskelig, alt med fertilitet og foreldreskap, det er så personlig for så mange. Men jeg mener vi i hvert fall må åpne for muligheten.

– I Danmark endte de opp med å øke kompensasjonen fra 500 kroner til 7000 kroner, for å rekruttere flere donorer. Da er det sånn – si kjøleskapet ryker, da kan jeg begynne å tenke at eggdonasjon er en løsning. Er det greit?

– I første omgang mener jeg det ikke bør være noen særlig kompensasjon. For jeg er enig i at jo høyere den er, jo lavere blir terskelen for å gjøre dette.

– Alt dette viser hvor kort man egentlig kommer med et prinsipp-ja. Om du får overtalt ditt landsmøte til å gå for dette i helgen, vet de egentlig hva de sier ja til?

– Ja. Jeg tror det, altså. Djevelen ligger i detaljene, det gjelder i alle saker. Men jeg er ikke bekymret for at man får fullstendig frislipp, for jeg vet at politikerne er opptatt av at dette skal ha rammer. Spesielt fordi vi snakker om stortingspolitikerne til Høyre. De er litt sånn … (Bruflot tegner en firkant med hendene) – de er strengere enn meg, for å si det sånn.

Jeg er ikke bekymret for at man får fullstendig frislipp.

– Er dette egentlig surrogatidebatt i forkledning?

– Nei, det vil jeg ikke si. Jeg har tatt til orde for surrogati også, men det er veldig mange i Høyre som er for eggdonasjon, som ikke er for surrogati. Så det vil jeg ikke si at det er. Men jeg forstår at folk kan blir litt sånn, at de tenker dette er første skritt.

– Men blir det til slutt surrogati, tror du, uansett hva Høyre skulle mene om saken i dag?

– Jeg tror det. Det er vanskelig å si, for vi får stadig mer teknologi, vi går lenger i såkalt liberal retning – men så kan det komme en motreaksjon, folk sier stopp. Men jeg tror det blir surrogati om noen år – og Høyre blir nok blant de siste som går inn for det. Som vi er på alle disse spørsmålene.

– Jeg har vanskelig for å forestille meg hva det vil si å ikke vite hvor man kommer fra, hva det er man kjenner på da. Kan du?

– Det er vanskelig … Også fordi det er en individuell greie. Mange vil sikkert føle veldig på det, andre har ikke nødvendigvis tanker om det i det hele tatt. Fordelen her er jo at dette er veldig ønskede barn. Men nei, jeg tror ikke man kan sette seg inn i hvordan det er. Mange av dem som er imot eggdonasjon, er også imot sæddonasjon, det er jo i hvert fall konsekvent. Jeg har vanskelig for å se at det at du ikke har samme gener som mor, skal gjøre at du får en identitetskrise – men at du ikke deler samme gener som far, er fullstendig irrelevant. Det sier jo en del om hva man tenker om foreldreskapet til far.

– På lørdag skal dere debattere dette på landsmøtet. Hvor mye tror du dine partifeller vil tenke på hva KrF mener når de vurderer eggdonasjon?

– Mange av dem tenkte på det sist. Jeg tror var hele grunnen til at det ble utsatt.

– Unnskyld meg, det er jo helt hårreisende? Bioteknologiloven er 13 år gammel, dette er feltet som går fortest i verden – og så utsetter dere å bestemme dere om saken fordi KrF kanskje blir sure og ikke vil bli med i regjering?

– Jepp. Det er helt, helt tullete. Vi var mange som var forbanna sist. Jeg tror noen tenker på det nå også, men hva er alternativet for KrF? Arbeiderpartiet går jo enda lenger. Det er jo noen fra KrF som advarer Høyre mot dette nå også, men Høyre må vedta Høyres politikk.

– Si det blir nei til eggdonasjon. Er det greit å bruke partipisken i et slikt spørsmål, synes du, når saken så skal opp på Stortinget?

– Det er et godt spørsmål, for hvis vi går for et ja, er jeg sikker på at våre stortingsrepresentanter blir fristilt, fordi det er et etisk dilemma. De kan få stemme nei, jeg kan aldri se for meg at de tvinges. Men hvis vi går for nei, får de ikke lov til å stemme ja.

– Så du får følge din etiske overbevisning den ene veien, men ikke den andre?

– Ja. Jeg skal ikke si det for sikkert, men det tror jeg.

Annonse