Annonse
00:00 - 20. april 2018

– Du skal være lojal, men ikke lydig

– Det vil bli et sirkus av uklarheter og påstander etter inspeksjonen av kjemiske våpen i Syria også, sier Jørn Siljeholm. Han var i 2003 med å ikke finne masseødeleggelsesvåpen i Saddam Husseins Irak.

Frittalende: – Å være våpeninspektør er ikke en jobb, det er et kall, sier Jørn Siljeholm og mener systemet for våpeninspeksjon bør oppgraderes. Dagen før krigen mot Irak kritiserte han USAs utenriksminister Colin Powell for å villede verden om Iraks angivelige lagre av masseødeleggelsesvåpen.
Annonse

– 42 mennesker ble drept i et gassangrep i Douma i Syria for et par uker siden. Når du ser bildene av de døde, er du da overbevist om at kjemiske våpen ble brukt?

– Ja, antagelig, men jeg er ikke overbevist om hvem som har gjort det. President Assad hadde jo langt på vei allerede vunnet krigen, så hvilke motiver skulle han hatt for å bruke kjemiske våpen på det tidspunktet? Det er minst fire konstellasjoner som kjemper i Syria nå, og flere av dem, eller avhoppere fra dem – og dette kan også gjelde «De hvite hjelmene» – vil kunne ha interesse av å lage mest mulig trøbbel for Assad – med minst mulig anstrengelse, som ved å bruke klorgass og la mistanken falle på ham.

– Du var en av våpeninspektørene som i 2003 konkluderte med at Saddam Hussein ikke hadde masseødeleggelsesvåpen, noe den amerikanske forsvarsministeren mente å ha bevis for at Saddam hadde, og som USA brukte som begrunnelse for krigen i Irak, en krig mange mener la grunnlaget for oppkomsten av IS og dermed også forverringen av borgerkrigen i Syria.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse