00:00 - 06. april 2018

Donald Trump har et dårlig svar på to gode spørsmål, skriver Maria Berg Reinertsen.

Donald Trump har et dårlig svar på to gode spørsmål, skriver Maria Berg Reinertsen.

«GOD PÅSKE» tvitret den amerikanske presidenten søndag morgen, før han fyrte av et angrep på sine favorittfiender; Mexico og handelsavtalen Nafta. «De må stoppe de store dop- og folkestrømmene, ellers vil jeg stoppe deres melkeku, NAFTA. TRENGER MUR!»

Før påske viste Donald Trump at han også er villig til å sette makt bak yppingen til handelskrig. Da innførte han straffetoll på aluminium og stål. Andre påskedag svarte Kina med straffetoll på amerikansk svinekjøtt. Dagen etter la Trump frem en liste på 1300 kinesiske varer som skulle få 25 prosent toll, Kina svarte med å peke ut 106 amerikanske varer for straffetoll. 

Den diplomatiske krigsdansen gjorde meg brått veldig interessert i amerikansk stålindustri. Så jeg ringte økonomen Allan Collard-Wexler ved Duke Universtiy i Nord-Carolina, for å få bedre beskjed om bransjen. Han begynte å snakke om skrapstål: Siden slutten av 1960-tallet er store stålverk blitt erstattet av såkalte miniverk som smelter om skrapstål til nytt stål. Prosessen gjør det mulig å produsere stadig mer stål per arbeider og effektiviseringen har gått sin gang: Fra slutten av 1960-tallet og frem til 2002 falt antallet ansatte i den amerikanske stålindustrien fra en halv million til under 100 000. Collard-Wexler har regnet ut at halvparten av fallet i arbeidstagere skyldes de nye miniverkene, i tillegg kommer alle dem som ble overflødige da konkurransen fikk de gamle verkene til å effektivisere. Handel, sa han, spilte en underordnet rolle i utviklingen.

Annonse