08:03 - 13. april 2018

Blant patrioter og hipstere i Æventyrland

Siden Vladimir Putin ble valgt til president for første gang i 2000, har han kjempet for å få kontroll over de opprørske delrepublikkene i Nord-Kaukasus. Vil han noensinne lykkes?

Lukten av fersk svette: Bryting er nasjonalsport i Dagestan. I denne gymsalen i Makhatsjkala er det blitt dyrket frem mange olympiske mestere. Guttene trener hver dag etter skolen, året rundt. – Vi dagestanere har slåssing i genene, hevder trener og tidligere europamester i bryting, Magomed Gadzjiev. – Opp gjennom århundrene har vi måttet forsvare oss mot mongoler, persere og russere. Vi har alltid måttet slåss. Et ekte, dagestansk mannfolk må kunne beskytte familien sin.

«Nå kjører vi forbi Gimry, Dagestans farligste landsby!» opplyste sjåføren muntert fra forsetet idet jeepen snirklet seg opp den smale, svingete fjellveien.

En flokk væpnede FSB-agenter voktet innkjørselen til landsbyen. Magomed Suleiman, lederen for «Det kaukasiske emiratet», som kjemper for en islamsk stat i Kaukasus, bodde i Gimry frem til han ble drept av FSB-styrker i 2015. Fremdeles er landsbyen dominert av ytterliggående wahhabitter, og utenforstående må ha spesialtillatelse for å slippe inn. Vi kjørte videre.

Antropologhimmelen. «Kaukasien, Kaukasien! Det er ikke for intet at de største diktergiganter verden kjender, de store russere, har været hos dig og øst av kilderne …» utbryter Knut Hamsun i sin drømmeaktige, impresjonistiske reiseskildring I Æventyrland.

Annonse