00:00 - 23. mars 2018

Trump bruker Twitter, Listhaug bruker Facebook, begge kommuniserer direkte til sine egne, skriver Aslak Bonde.

Trump bruker Twitter, Listhaug bruker Facebook, begge kommuniserer direkte til sine egne, skriver Aslak Bonde.

De siste ukenes viktigste lærdom er at ingen av Sylvi Listhaugs sjefer tok sjansen på å teste ut hvor mye makt hun har etablert i sin uortodokse direktekontakt med publikum. Samtidig var det bare i et halvt av de siste 14 døgnene Listhaug viste at hun er for de andre borgerlige ledernes regjeringsprosjekt. Resten av tiden brukte hun til å undergrave det.
 

Konsekvensen av denne lærdommen kommer jeg tilbake til, men først litt mer om nesten-krisen som ytterst få ønsket, og som ingen forutså. En av grunnene til at den kom overraskende, var at den var historisk unik – både i sin opprinnelse og i sin utvikling. Konvensjonell politisk visdom har sagt at det aldri blir regjeringskrise i Norge før sentrale politiske aktører ønsker det. Konfliktnivået har vært såpass lavt, og styringen av partiene såpass sterk, at lederne alltid før har kunne vurdere relativt nøkternt om de og partiet ser seg tjent med en krise. Som oftest har de kommet til at det ikke har vært tjenlig.

Krisen som var under oppseiling helt til sent mandag kveld var utelukkende ønsket av Rødts Bjørnar Moxnes og justisminister Sylvi Listhaug. Jonas Gahr Støre var definitivt ikke beredt til å bli statsminister, Knut Arild Hareide sto i fare for å kortslutte en velge-side-prosess som skal gå til september, og Trygve Slagsvold Vedum ville ha fullt trøkk på Acer-saken. For Erna Solberg, Siv Jensen og Trine Skei Grande ville en regjeringskrise ha ført til at det møysommelige arbeidet med å få til samling på borgerlig side gikk i knas.

Annonse