Annonse

Annonse

00:00 - 09. mars 2018

Tilbake til månen

. -.

Intet menneske har satt sine ben på månen siden 1972, da den amerikanske astronauten Eugene Cernan landet med Apollo 17 (han døde i fjor, 82 år gammel). Men nå er det igjen spennende å være måneforsker. President Donald Trump ga før jul beskjed at han vil at Nasa på ny skal sende astronauter til månen, og hvis budsjettforslaget for 2019 godkjennes av kongressen kan romfartsorganet så smått begynne å planlegge et forskningsprogram. Forskere prøver nå å skvise mest mulig ut av Trumps ambisjoner, ifølge Nature. Det er snakk om alt fra en multinasjonal romstasjon nær månen, til å bruke små, kommersielle landingsfartøy til å frakte robotkjøretøy og måleutstyr til overflaten. Her vil USA trolig uansett måtte se seg slått av India og Kina, som planlegger å lande med sine robotkjøretøy allerede i år og neste år.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. For mer godt lesestoff: Bli abonnent

Annonse

Sommerkampanje med 50% rabatt på abonnement. Trykk her for bestilling.

Mer fra Aktuelt