00:00 - 23. mars 2018

Sudan er død, leve «Sudan»?

Sudan var den siste gjenlevende hannen i arten nordlig stumpneshorn. Denne uken døde han, 45 år gammel. Nå er artens million år lange historie redusert til to hunner – en datter og et barnebarn av Sudan, den ene er steril, den andre ute av stand til å bære frem en kalv. Morgenbladet har tidligere skrevet om Gareth Sullivan, som forsker på stamceller ved Universitetet i Oslo og som har et særlig hjerte for stumpneshornene. Han har allerede klart å lage stumpneshorn-stamceller, de håper han å bruke som grunnlag for å  «avutrydde» arten. Tanken er at stamcellene kan bli til egg- og sædceller, som kan bli til embryo som andre neshorn kan bære frem. Så blir spørsmålet: Hvor mye teller egentlig en fødemor? Er et stumpneshorn født av en annen art akkurat det samme? Punktum for stumpneshornets naturlige historie settes uansett snart. Neste skritt går inn i det ukjente. 

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 20 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse