Annonse
00:00 - 02. mars 2018

Stortingets byggesprekk viser hvor viktig det er å skille skyld fra ansvar, skriver Aslak Bonde.

Stortingets byggesprekk viser hvor viktig det er å skille skyld fra ansvar, skriver Aslak Bonde.

Annonse

Ylvis-brødrene timet den første delen av sin serie med musikal-dokumentarer, Stories of Norway, perfekt: Historien om stupetårnet på Hamar, som skulle ha kostet 1,5 millioner, men som endte opp med en prislapp på 28 millioner, illustrerer også mange sider av Stortingets byggeskandale. Tallene er bare så utrolig mye større: Budsjettsprekken for parlamentet er på 1,2 milliarder kroner, mer enn 100 prosent.

En av de kosteligste scenene i Ylvis-parodien er når en journalist skal forsøke å finne den ansvarlige for at stupetårnet ble vanvittig dyrt. Initiativtageren begynner med å ta på seg ansvaret alene, men så blir han umiddelbart omsluttet av den ene etter den andre som bekjenner at de også har skyld. Til slutt er det så mange medskyldige at det blir umulig å plassere ansvar. Selvfølgelig bør noen av oss gå, synger en oppstemt ordfører, men det er jo ikke mulig – for hvem av oss skulle det være?

På Stortinget er det i de siste ukene det motsatte som har skjedd – med målsettingen om å oppnå det samme resultatet. Stortingspresident Olemic Thommessen har forsøkt å dytte skylden for byggesprekken over på alle andre – først på det samarbeidende konsulentfirmaet Multiconsult, og så på den avgåtte stortingsdirektøren Ida Børresen. Han vil redde sitt eget skinn ved å få politikerne og offentligheten til å lete etter reelt skyldige, i stedet for at de krever at han tar sitt formelle ansvar og går av.

Annonse