Annonse
00:00 - 02. mars 2018

Paradisfuglenes mørke hemmelighet

Fuglenes fullstendig svarte fjær kan gi oss mer effektive solceller og bedre bilder av verdensrommet.

Svarte fjær: Noe av paradisfuglene har fjær som tar opp lys omtrent like godt som vi klarer med moderne teknologi. Hvordan får de det til? Foto: Tim Laman / NTB Scanpix
Annonse

I 2014 kunne britiske forskere stolt vise frem «vantablack», et stoff som tar opp så å si alt lys som treffer det. Det spektakulære stoffet ser ut som et sort hull, eller en tegneserieaktig portal til et annet univers. Det har anvendelser innen solcelleteknologi, teleskopi, forsvar og mye mer, men er både dyrt og ekstremt vanskelig å lage.

På den andre siden av verden, i Indonesia, Australia og Paupa Ny-Guinea, danser noen nesten like sorte «hull» rundt i trærne. Blant paradisfuglene, med sine spektakulære farger og paringsritualer, finnes noen som har fjær som tar opp lys omtrent like godt som vi klarer med moderne teknologi – rent fra naturens side. Hvordan får de det til? Og hvorfor har ingen spurt fuglene om tips?

Nå har amerikanske forskere gjort nettopp det i en artikkel i tidsskriftet Nature Communications. Fjærene til paradisfuglen, viser det seg, har en fantastisk intrikat struktur. Når lys skinner på noe, kan det enten fanges opp, sendes gjennom eller reflekteres. 

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse