Annonse
00:00 - 02. mars 2018

Paradisfuglenes mørke hemmelighet

Fuglenes fullstendig svarte fjær kan gi oss mer effektive solceller og bedre bilder av verdensrommet.

Svarte fjær: Noe av paradisfuglene har fjær som tar opp lys omtrent like godt som vi klarer med moderne teknologi. Hvordan får de det til? Foto: Tim Laman / NTB Scanpix
Annonse

I 2014 kunne britiske forskere stolt vise frem «vantablack», et stoff som tar opp så å si alt lys som treffer det. Det spektakulære stoffet ser ut som et sort hull, eller en tegneserieaktig portal til et annet univers. Det har anvendelser innen solcelleteknologi, teleskopi, forsvar og mye mer, men er både dyrt og ekstremt vanskelig å lage.

På den andre siden av verden, i Indonesia, Australia og Paupa Ny-Guinea, danser noen nesten like sorte «hull» rundt i trærne. Blant paradisfuglene, med sine spektakulære farger og paringsritualer, finnes noen som har fjær som tar opp lys omtrent like godt som vi klarer med moderne teknologi – rent fra naturens side. Hvordan får de det til? Og hvorfor har ingen spurt fuglene om tips?

Nå har amerikanske forskere gjort nettopp det i en artikkel i tidsskriftet Nature Communications. Fjærene til paradisfuglen, viser det seg, har en fantastisk intrikat struktur. Når lys skinner på noe, kan det enten fanges opp, sendes gjennom eller reflekteres. 

Lese mer?

— Prøv Morgenbladet —
Det er
ettertanken
som teller
Inntil 30% rabatt
Bestill her
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.