00:00 - 09. mars 2018

Over til Bergen

Denne uken meldte Marita Moltu seg ut av KrF og snappet flertallet fra Ap-ordføreren i Bergen.

Nasjonalt kommer Ap rutinemessig med invitasjoner til KrF om regjeringssamarbeid. Lokalt har de lyktes både i Bergen og Trondheim med å få med KrF på samarbeid. Men da KrFs Marita Moltu var med å forhandle frem avtalen i Bergen som gjorde henne til varaordfører, skyldtes det en spesiell situasjon, siden KrF hadde forlatt et høyreledet byråd.

– Der var umulig å samarbeide med høyresiden, slik vi har gjort før og slik jeg primært ønsket. Det handlet om at tilliten var tynnslitt.

Nå har hun meldt seg ut av KrF, og det Ap-ledede byrådet har dermed mistet flertallet i Bergen. Hun sier utmeldingen skyldes misnøye med KrF både nasjonalt og lokalt

– Når vi går til stortingsvalg og legger en strategi folk ikke forstår noe av, blir det vanskelig. For meg var det viktig å vite hvilken regjering man ville samarbeide med.

– Men hadde det vært bedre om en sa klart og tydelig at valget var Ap?

– Jeg er jo borgerlig innstilt. Mer makt ut til folket og valgfrihet er viktig og jeg tror våre verdier blir mer respektert på borgerlig side.

– Har utmeldingen din noe å gjøre med bergenspolitikken?

– Det handler om partikultur. Ikke om kjemi. Men kulturen i KrF. Mer har jeg ikke behov for å si i mediene.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 50 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse