08:34 - 05. mars 2018

Nystart i Berlin

Det er for tidlig å konkludere med at de tyske sosialdemokratene har gravd sin egen grav.

Endelig klarte Angela Merkel med de borgerlige (CDU/CSU) og sosialdemokratene (SPD) å bli enige om en ny storkoalisjon,  161 dager etter det tyske forbundsdagsvalget. Tobias SCHWARZ/AFP/NTB Scanpix

Søndag ble det kjent at et stort flertall på 66 prosent av medlemmene i det tyske sosialdemokratiske partiet (SPD) har stemt for å fortsette samarbeidet med Angela Merkel og de borgerlige (CDU/CSU) i en ny storkoalisjon. 161 dager etter det tyske forbundsdagsvalget kan landet omsider få en regjering.

Påfallende nok var det musestille i forsamlingen da resultatet ble kunngjort i SPDs hovedkvarter, ifølge Süddeutsche Zeitung. Fraværet av feiring skyldes at bismaken er så bitter. Velgersvikten etter forrige storkoalisjon – SPD fikk bare 20 prosent i forbundsdagsvalget i fjor høst – har fortsatt under de langvarige regjeringssonderingene de siste månedene. Selveste moderpartiet blant Europas sosialdemokrater ser med vantro på meningsmålinger som viser en oppslutning ned mot 16 prosent.

Fire faktorer forklarer hvorfor de likevel ender opp med å regjere videre:

  • Tyskland har tradisjon for flertallsregjeringer, og SPD er et ansvarlig parti. Det var først etter at Merkel mislyktes i å danne regjering med fridemokratene (FDP) og De grønne, at SPD motvillig lot seg trekke til forhandlingsbordet. 
  •  Alternativet til regjeringsdeltagelse kan være at det utskrives nyvalg. Med så dårlige meningsmålinger som SPD har nå, risikerer de å krympe ytterligere, mens ytre høyre profitterer. 
  •  Den internasjonale situasjonen krever et handlekraftig Tyskland. Frankrikes president har ventet i et halvt år på å få Berlin som partner inn i en reformprosess for EU. Mens SPD-medlemmene gikk til urnene i forrige uke, skrøt Vladimir Putin av sine nye raketter, og Donald Trump truet med handelskrig. 
  •  SPD-toppene har forhandlet seg frem til et regjeringsgrunnlag som gir dem langt sterkere innflytelse enn sist, til tross for at partiet nå har færre seter i forbundsdagen. SPD får også fire nøkkelministerier, inkludert det mektige finansdepartementet. På den tyske høyresiden er det mange som tenker at Merkel har gjort CDU/CSU til juniorpartnere. 

Forventer mer penger. De offentlige utgiftene skal øke med hele 46 milliarder euro, som i stor grad går til velferdstiltak. Mer penger til skoler, barnehager, sosial boligbygging, og til bekjempelse av barnefattigdom og langtidsarbeidsledighet.

Berlin forventes både å bidra med noe mer penger til EU, og å støtte styrket integrasjon på flere felt

Når det gjelder europapolitikken, innebærer SPDs deltagelse at Tyskland kan komme nærmere flere av Emmanuel Macrons reformforslag. Berlin forventes både å bidra med noe mer penger til EU, og å støtte styrket integrasjon på flere felt, inkludert kraftfulle fellestiltak mot multinasjonale selskapers skatteunndragelse.

At SPD både får viktige og synlige ministre, samt stort politisk gjennomslag, kan gjøre velgerne mer vennligstilte til deres deltagelse. Men den viktigste enkeltfaktoren som skiller den forrige storkoalisjonen fra den nye, er kanskje at CDUs rolle blir vesentlig endret. Angela Merkel er på vei ut som partileder, og nå starter maktkampen både om posisjoner og en ny politisk profil. Mye taler for at Merkels sentrumsorienterte fløy er på retur, mens de som vil trekke partiet mot høyre vinner frem. At utfordreren Jens Spahn i nå har fått en ministerpost, tolkes som et eksempel på det. En slik dreining vil SPD ha stor fordel av, fordi de konkurrerer om svært mange av de samme sentrumsvelgerne som CDU, – og tyske velgere er i stor grad nettopp sentrumsvelgere. Under Merkel har overlappet mellom SPD og CDU vært så stort at valgforskere snakker om «asymmetrisk demobilisering» – i betydningen at mange sosialdemokrater ser ikke poenget med å stemme.

Les også: Simen Ekern om valget i Italia.

Skadelig. De som kritiserer SPDs fortsatte regjeringsdeltagelse, bør merke seg at den bygger på et svært demokratisk grunnlag. Flere hundre tusen mennesker har både lest regjeringsgrunnlaget og gjort seg taktiske vurderinger i lys av ovenstående faktorer. Partiet kan ikke basere sin fremtid på råd fra kommentatorer og synsere i mediene, særlig ikke de som ønsker at SPD var et annerledes parti.

Innvendingen om at storkoalisjonene er skadelige for tysk politisk kultur, og at SPD kunne satt hensynet demokratiets sunnhet aller først, har noe for seg. Men ingen har påstått at løsningen er ideell, hverken Merkel eller SPD har den som førstevalg. SPD har dessuten vært igjennom i en svært kaotisk periode de siste månedene, inkludert lederstrid og lederskifte. Det er nok klokt å gi både det nykonsoliderte partiet og den nykonsoliderte regjeringen litt tid før man konkluderer med at velgerne er forrådte.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 50 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse