Annonse
00:00 - 23. mars 2018

Nå snakker Sintef om «verdiskaping» igjen

Annonse

Pressemelding fra Sjømat Norge: «Verdiskapingen fra sjømatnæringen er tre ganger større enn for ti år siden» – tall fra Sintef viser at bidraget til bruttonasjonalprodukt er 93,8 milliarder kroner. Vi sjekker, og som alltid når Sintef skriver om «verdiskaping i sjømatnæringen» handler det om omsetning. Feilen ble påpekt allerede for 18 år siden av NMBU-professor Sjur Baardsen. Den ble igjen påpekt av professor Anders Skonhoft ved Institutt for samfunnsøkonomi på NTNU, i en sak om «2050-rapporten» som er styrende for norsk havbrukspolitikk. «Sintef viser ingen forståelse av verdiskapningsbegrepet slik det brukes i nasjonalregnskapssammenheng. De synes fullstendig å mangle samfunnsøkonomisk kompetanse. Dette brukes begjærlig av sjømatnæringen for å vise at de er viktigere enn de er, nemlig 0,9 prosent av BNP», skriver Skonhoft i en e-post. Vegard Johansen i Sintef Ocean avstår fra kommentar.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 10 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse