Annonse
00:00 - 23. mars 2018

Nå snakker Sintef om «verdiskaping» igjen

Annonse

Pressemelding fra Sjømat Norge: «Verdiskapingen fra sjømatnæringen er tre ganger større enn for ti år siden» – tall fra Sintef viser at bidraget til bruttonasjonalprodukt er 93,8 milliarder kroner. Vi sjekker, og som alltid når Sintef skriver om «verdiskaping i sjømatnæringen» handler det om omsetning. Feilen ble påpekt allerede for 18 år siden av NMBU-professor Sjur Baardsen. Den ble igjen påpekt av professor Anders Skonhoft ved Institutt for samfunnsøkonomi på NTNU, i en sak om «2050-rapporten» som er styrende for norsk havbrukspolitikk. «Sintef viser ingen forståelse av verdiskapningsbegrepet slik det brukes i nasjonalregnskapssammenheng. De synes fullstendig å mangle samfunnsøkonomisk kompetanse. Dette brukes begjærlig av sjømatnæringen for å vise at de er viktigere enn de er, nemlig 0,9 prosent av BNP», skriver Skonhoft i en e-post. Vegard Johansen i Sintef Ocean avstår fra kommentar.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Bli abonnent
Annonse