00:00 - 16. mars 2018

Nå kommer den fortiede 22. juli-debatten – om årsakene til at terroristen angrep Ap og AUF, skriver Aslak Bonde.

Nå kommer den fortiede 22. juli-debatten – om årsakene til at terroristen angrep Ap og AUF, skriver Aslak Bonde.

Ap-folk ber ikke om at de skal bli behandlet forsiktig med en gang det er snakk om terror. De prøver å få omverdenen til å forstå at Listhaugs retorikk kan være farlig. Livsfarlig – for dem, skriver Aslak Bonde. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB Scanpix

I ukene etter at Anders Behring Breivik hadde drept 69 og såret 66 ungdommer på AUFs sommerleir på Utøya, oppsto det en samforstand blant politikerne om at man skulle legge stridigheter til side og stå sammen i sorgen. Bomben i regjeringskvartalet og massakren på Utøya ble definert aller mest som nasjonal tragedie, og ikke som et politisk angrep på AUF eller den Ap-ledede regjeringen.

En konsekvens av den tverrpolitiske enigheten var at det heller ikke kom mange diskusjoner om hvorfor det var akkurat AUF og Ap-toppene i regjeringen ABB hatet mest, ei heller om hans kobling til Frp. Breivik var både medlem, hadde tillitsverv og engasjerte seg aktivt på FpUs interne diskusjonsforum. Engasjementet varte imidlertid ikke så lenge, og i den politiske debatten ble det lagt mest vekt på at han meldte seg ut i protest mot at Frp var for moderat. Dessuten er det full enighet om at et parti ikke kan hefte for alle medlemmers gjerninger.

Forrige helg var det definitivt slutt på den lange perioden med ikke-debatt om Ap-hatets årsaker. Én ting var at justisminister Sylvi Listhaug laget en Facebook-post som kan nøre oppunder Arbeiderparti-hets, nesten verre var Høyre-ledelsens reaksjoner. Nestleder Jan Tore Sanner beklaget riktignok ganske raskt sin uttalelse om at Jonas Gahr Støre hadde «trukket 22. juli kortet», men det hjalp bare litt. Sanner hadde allerede vist en forbløffende ufølsomhet. Aps leder minner ikke om Utøya-angrepet fordi det passer ham politisk, men fordi han og et samlet Arbeiderparti fortsatt lever tett på personer som var utsatt for terroren – enten som overlevende, pårørende eller venner.

Annonse