Annonse
00:00 - 09. mars 2018

Moskva-Vladivostok. En odyssé.

Den 18. mars blir Vladimir Putin gjenvalgt, uavhengig av hvor mange som stemmer på ham. Vi reiste ni tusen kilometer for å finne ut hva russerne egentlig mener om presidenten sin.

Kampen om velgerne: Hele Russland er tapetsert med plakater som oppfordrer folk til å stemme ved presidentvalget 18. mars, men vi måtte lete lenge for å finne en plakat med valgets soleklare favoritt. Vladimir Putin har så langt holdt seg unna alle valgdebatter fordi han «er for opptatt med å regjere landet». «En sterk president – et sterkt Russland» står det på plakaten.
Annonse

I det samme som toget rullet ut fra Jaroslavskij-stasjonen i Moskva, falt de fleste passasjerene i dyp søvn. Ettermiddagen ble til skumring, de grå forstedene ble til endeløse, hvite sletter, og solen forvandlet seg til en oransje tallerken som snart forsvant bak furukronene. Dermed ble også landskapet borte; det var som om noen hadde trædd en svart sekk over togsettet.

Mange timer senere, utpå kvelden, våknet enkelte av medpassasjerene til liv. De gned seg i øynene, strakte dvaskt på seg, tuslet ut på toalettet og kom tilbake iført behagelige, løstsittende togklær. Så luntet de bort til samovaren og fylte varmt vann i en tekopp, gomlet i seg den medbragte nisten i opphøyd taushet, før de krøllet seg sammen under lakenet og sov videre.

At femti mennesker kunne være så stille, var nesten ikke til å tro.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse